В телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на съюзника си Беларус до юли, пише "Радио свободна Европа".

Той каза, че цялата необходима инфраструктура за такова разгръщане ще бъде на място до 1 юли. Десет самолета на беларуските военновъздушни сили са преоборудвани, за да доставят оръжия и способни да носят ядрени ракети с малък обсег на действие "Искандер" вече са базирани в страната, която граничи с Украйна, Русия и членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Следващия месец Путин каза, че Русия ще започне да обучава беларуски военни за използване на тактически ядрени оръжия. Освен това той каза, че до 1 юли ще бъде завършен склад за оръжията.

Путин заяви, че този ход отразява дългогодишната практика на САЩ за базиране на тактически ядрени оръжия на територията на съюзници от НАТО, включително Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция.

RFE/RL попита няколко военни и политически анализатори за решението, какво го мотивира и какво може да означава за Русия, Беларус, Украйна и НАТО.

"Опитвайки се да забия клин"

Павел Лузин, експерт по външна и отбранителна политика, който е гостуващ учен в училището Fletcher към университета Tufts в Съединените щати, коментира Юрий Дракахруст от Беларуската служба на RFE/RL:

"Разполагането на ядрени оръжия в Беларус е изнудване, насочено не само към НАТО, но и към Украйна. Те искат европейците да се страхуват, така че да намалят помощта за Украйна. И това е предупреждение за Украйна - ако се опитате да унищожите нашите самолети в Беларус, помнете, че имаме ядрен вариант."

"Сега Русия се опитва да имитира американската политика за споделяне на ядрени оръжия, за да вбие клин между Европа и Съединените щати."

"Лукашенко иска руски ядрени оръжия в Беларус... защото смята, че ако Русия ги разположи, Москва ще зависи от него, просто след като той сега зависи от Москва... Той не разбира, че ако е ядрено... в Беларус се открива склад за оръжия, там също ще бъдат разположени войски. От края на 2021 г. руските войски са временно в Беларус. Когато се появи склад, те ще бъдат там постоянно. Американците делегират отговорности на своите съюзници в Европа, но руската политическа и военна култура не предвижда такава степен на доверие в съюзниците. Последица от хранилище за ядрено оръжие може да бъде създаването на няколко постоянни руски военни бази."

"Предимно политически"

Павел Подвиг, дългогодишен експерт по руския ядрен арсенал и старши изследовател в Института за изследване на разоръжаването на ООН в Женева,коментира пред Витал Циганку от Беларуската служба на RFE/RL:

"Що се отнася до завършването на хранилището до 1 юли, имам големи съмнения в това. Никой още не е виждал тази конструкция. Съоръжение за съхранение на ядрени оръжия е доста сериозна инженерна задача. Трябва да се изгради укрепен бункер, да се изгради охранителен периметър, да се постави охрана. Само поставянето на системи за наблюдение отнема месеци, до шест месеца. Всичко това щеше да се вижда, но никой не го вижда. Ако беше започнало строителството ,щеше да се забележи.

"Според мен цялата идея е преди всичко политическа - да се демонстрира укрепващият политически съюз между Беларус и Русия. Това е чисто политическа стъпка. В това действие няма военна целесъобразност. Между другото, същата практика съществува и в НАТО. Това е преди всичко политическо действие, предназначено да демонстрира единство."

"Въпреки че това е чисто политическо действие, Западът е в трудна позиция. Те не могат да кажат, че е незаконно, защото самите те са разполагали своите ядрени оръжия в други страни в продължение на много години."

"Силно се съмнявам, че ядрените оръжия наистина ще бъдат разположени в Беларус. Стойността на това "събитие" е изключително политическа, а не военна. И за политически цели дори не е необходимо да се изгражда хранилището. Самата възможност за такова едно разгръщане е достатъчно, за да създаде политически ефект".

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Путин готви Русия за вечна война със Запада

Той хвърля руснаците във въображаема екзистенциална битка за оцеляване на Русия, с която трябва да се научат да живеят

"Лъжливото овчарче"

Аркадий Мошес, историк и програмен директор във Финландския институт по международни отношения, който специализира във външната политика на Русия, Беларус и Украйна, коментира пред Дракахруст:

"Няма смисъл да се приближават ядрени оръжия до границите на НАТО, защото Русия има Калининградска област и тези оръжия могат да бъдат разположени там, без да въвлича друга страна в играта. Не виждам никакво особено военно значение в това решение. Но фактът, че то беше направено показва, че Кремъл е нервен, ако не и паникьосан. Кремъл започва да осъзнава, че предишните му заплахи за използване на ядрени оръжия започват да звучат малко като "Лъжливото овчарче" .... Това е опит да се дестабилизира ситуацията , за да изплаши тези хора на Запад, които имат склонност да бъдат уплашени."

"Русия все още може да вдигне залозите"

Беларуският политически анализатор Артьом Шрайбман коментира пред руската служба на RFE/RL:

"Лукашенко знае много добре как да капитализира различните услуги, които извършва за Русия. Той демонстрира своята лоялност и я превръща в пари. Не виждам други ползи от това за Лукашенко. Това е непопулярна стъпка в очите на беларуската общественост. През лятото на 2022 г. според социологически проучвания 80% от беларусите са били против разполагането на руски ядрени оръжия в Беларус. Така че от гледна точка на вътрешната политика това е проблем за Лукашенко. Досега той успяваше да се позиционира за много беларуси като гарант за мира и сигурността. Сега това ще бъде по-трудно."

"Това решение изглежда като продължение на шантажа на Путин, който се опитва да принуди западните страни и страните от НАТО да направят компромиси с Украйна. Той се опитва да покаже, че Русия все още може да повишава залозите по начини, които биха били опасни за Запада. Това е ултиматум за Запада, а Беларус едва ли е играчът."

"Що се отнася до процеса на интеграция (между Русия и Беларус), това ще повлияе на военното сътрудничество, тъй като най-малко две нови руски дивизии ще се появят в Беларус, за да охраняват новите съоръжения. И може да има повече икономическа интеграция в резултат на това военно сътрудничество, тъй като на Беларус най-вероятно ще бъдат предоставени допълнителни отстъпки, облаги и заеми".

"Вече са там"?

Руският политически анализатор Иван Преображенски коментира пред Алексей Александров за Current Time, рускоезична мрежа, управлявана от RFE/RL в сътрудничество с VOA:

"Мисля, че това е реакция на неотдавнашните преговори с Китай и в същото време на заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд и подготовката за засилени боеве в Украйна тази пролет - всичко това заедно. Но крайното целта е да се опита да сведе до минимум доставките на оръжие за Украйна от страните от НАТО. Това е продължение на предишната стратегия за ядрено сплашване."

"Що се отнася до базирането на ядрени оръжия в Беларус, не е възможно да се каже със сигурност, че те вече не са там, особено след като системите "Искандер" бяха доставени в Беларус още преди масираната инвазия в Украйна (през февруари 2022 г.)... Вероятно те вече да са разположени с "Искандери" и ние получаваме съобщение постфактум. Спомнете си историческия прецедент от Кубинската ракетна криза - съобщението идва след като разполагането е в ход."

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

На първо място, това може да намали времето за реакция на НАТО в случай на атака