Русия е постигнала споразумение с Беларус за разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия. Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира пространно интервю на президента Путин за журналиста Павел Зарубин и предаването му "Москва. Кремль. Путин".

Постигнато е споразумение с президента Александър Лукашенко. Путин посочи като повод да вземе решение за това "изявлението на британския заместник-министър на отбраната, че ще доставят снаряди с обеднен уран на Украйна", но пък от друга страна Александър Лукашенко отдавна повдигал въпроса и искал постигане на такова споразумение. Според руския президент западните страни са обявили специално доставките на такова оръжие точно по време посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Русия.

Путин също така твърди, че тази стъпка не е нарушение на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, тъй като в крайна сметка САЩ също са разполагали ядрени оръжия на територията на европейски съюзници, на страните от НАТО, в Европа.

"Ако не ме лъже паметта, това са Германия, Турция, Нидерландия, Белгия, Италия и Гърция", каза той.

Съответната инфраструктура за прехвърлянето на ядрените оръжия трябва да бъде завършена до 1 юли. В същото време според Путин Русия вече е помогнала за преоборудването на няколко беларуски военни самолета за използване на тактически ядрени оръжия и е предала на Минск ракетни системи "Искандер", които могат да носят такива заряди. 

Руският президент Владимир Путин заяви и че приема заключенията на американския журналист Сиймор Хърш за участието на американските разузнавателни служби в саботажа на "Северен поток". Путин заяви, че е уверен, че истината на взривовете на вярва, че истината за бомбардировките на Северния поток един ден ще излезе наяве, макар и това да стане трудно и след време. Изявите на Хърш предимно в собствения му блог бяха подхванати от руските медии напоително.

Съединените щати се прострелват сами в крака и вредят на себе си, като ограничават използването на долара по конюнктурни причини, тълкува още руският президент Владимир Путин санкциите