Ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин набраха скорост през уикенда, когато той обяви, че е сключил сделка със беларуския президент Александър Лукашенко за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, пише "Дойче веле".

Това е първият път от средата на 90-те години, когато Москва ще базира такива оръжия извън страната. В своето телевизионно изявление в събота Путин също каза, че Русия ще е завършила изграждането на хранилище за тези оръжия в Беларус до юли, въпреки че не уточни кога ще стане трансферът на оръжия.

Загрижеността относно нарастващото ядрено напрежение между Русия и САЩ се появи отново, като Русия наскоро преустанови участието си в американско-руското споразумение Нов СТАРТ за намаляване на ядрените оръжия. Договорът за намаляване на стратегическите оръжия ограничава броя на стратегическите ядрени оръжия, които всяка страна може да има, но не уточнява броя за по-малките тактически ядрени оръжия.

Въпреки че няма потвърждения за текущия брой на руските тактически ядрени оръжия, според "Ройтерс", Вашингтон смята, че Русия разполага с около 2000 такива работещи тактически бойни глави, което е приблизително 10 пъти повече от САЩ.

Русия не се готви да използва ядрено оръжие

В отговор САЩ заявиха, че няма индикации Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но ще продължат да следят ситуацията.

"Не виждаме никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция, нито индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие", каза Държавният департамент на САЩ, добавяйки, че "оставаме ангажирани с колективната отбрана на алианса НАТО".

Бруно Лете, старши сътрудник по сигурността и отбраната в Германския фонд Маршал на Съединените щати, каза за DW, че изявлението на Путин не е изненада за Европа и НАТО.

"На първо място, това е част от по-голяма тенденция през последната година, при която Русия засили ядрената си реторика, а НАТО и Европа са подготвени", каза той.

"Но след като Русия суспендира новия Договор за намаляване на стратегическите оръжия, продължават притесненията, че Русия може да разположи ядрени оръжия без никакви системи за проверка. Това не е добре за мира и сигурността и би било по-добре, ако този договор все още е в сила", добави той.

САЩ спряха да споделят данни за ядрени оръжия с Русия

САЩ спряха да споделят данни за ядрени оръжия с Русия

Проучват и кои други контрамерки са подходящи

Какво представляват тактическите ядрени оръжия?

Тактическите ядрени оръжия се използват за конкретни цели на бойното поле и могат да заменят конвенционалните бойни глави в обикновени оръжейни системи. Те изискват система за доставка като ракетите Искандер - балистични ракетни системи с малък обсег, които Русия използва за изстрелване на конвенционални бойни глави в Украйна и Сирия.

"Тактическите ядрени оръжия се изстрелват единствено за спечелване на битка и не са проектирани да атакуват град. Те са по-малки бойни глави и могат да бъдат до 100 килотона в зависимост от целта", коментира Уилям Алберк, директор на стратегията, технологиите и оръжията, контролен отдел в Международния институт за стратегически изследвания.

За сравнение стратегическите ядрени оръжия са междуконтинентални и имат капацитета да унищожат цял град.

"Тези оръжия могат да бъдат изстреляни или доставени от, да кажем, например, руска територия, за да ударят територията на САЩ. Така че през Студената война, за да се счита бойна глава за стратегическа, те биха казали, че тя трябва да има капацитет да бъде изстреляна от Сибир до Монтана. Те са повече от 100 килотона или поне пет пъти по-големи от бомбите Хирошима-Нагасаки и могат да причинят много щети", каза Алберк.

Как това се отразява на споразуменията за неразпространение?

Договорът за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО) ограничава разпространението на ядрени оръжия до неядрените сили. В съботното си изявление Путин твърди, че разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус не е в нарушение на това споразумение.

"Тук също няма нищо необичайно: Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници", каза Путин според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Според Договора за неразпространение САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания имат право на ядрено оръжие. Въпреки че не могат да прехвърлят ядрени оръжия или технологии на неядрена сила, те могат да разполагат оръжия извън своите граници. Путин подчерта, че Русия ще запази контрола върху разположените оръжия в съответствие със споразуменията за неразпространение.

В момента САЩ са разположили ядрени оръжия в Европа в страни като Белгия, Германия, Холандия и Италия.

Поддържане на оръжие в сферата на контрол

Щефан Шелер, асоцииран сътрудник в Програмата за сигурност и отбрана на Германския съвет за външни отношения, подчерта, че решението на САЩ да разположат няколко ядрени оръжия на някои места в Европа е част от стратегията за колективна отбрана на НАТО.

"Има концепция на НАТО, наречена "ядрено споделяне". Това е дългогодишна политика на ядрено възпиране, която гарантира, че ползите, отговорностите и рисковете от ядреното възпиране са споделени в целия алианс. Тя има за цел да гарантира сигурността на съюзниците", каза той.

Алберк сподели подобно мнение и каза, че тактическите оръжия, притежавани от САЩ, са предназначени единствено за насочване към войскови формации или точки от критична военна инфраструктура като военни щабове на центрове за командване и контрол. "Те не са проектирани като стратегически оръжия, предназначени да ударят Москва или Санкт Петербург или нещо подобно", каза той.

По отношение на това, че Путин използва Беларус като стартова площадка за тактически ядрени оръжия, Шелер подчерта, че решението е обявено едностранно от Путин, а не по време на пресконференция с беларуския президент.

"Това е ясен знак, че Беларус губи все повече национален суверенитет", каза той.

През последните няколко години Лукашенко засили връзките си с Путин, помагайки му да запази крепостта си в Минск на фона на широко разпространени протести, призоваващи за оставката му. През 2022 г. той също проведе референдум, след който беше одобрена нова конституция, която отхвърля неядрения статут на страната.

Как трябва да отговори НАТО?

Според Лете от Германския фонд на Маршал на Съединените щати, Русия разполагайки тактически ядрени оръжия в Беларус, може да нанесе удар на територията на НАТО много по-бързо от преди.

"Времето за реакция на НАТО да действа ще бъде по-кратко", каза той. "Така че НАТО или продължава ядреното възпиране, което алиансът вече прави, или НАТО може да се включи в ядрена принуда, където се ангажира с Русия, за да я обезсърчи да разполага оръжия в Беларус. Но при настоящата ситуация мисля, че НАТО ще продължи да изпозлва ядрено възпиране", добави той.

Беларус: Приемаме руското ядрено оръжие за защита

Беларус: Приемаме руското ядрено оръжие за защита

Това са ответни действия и укрепване на собствената сигуност