Посолството на Република Беларус в България разпространи официалната позиция на МВнР по повод обявеното от руския президент Владимир Путин да се разположат тактически ядрени оръжия на територията на съседната страна

Изявлението на беларуското МВнР започва с констатацията за "безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Великобритания и съюзниците им от НАТО, включително и от страните-членки на ЕС в последните две години и половина. Това се определя като пряка и груба намеса във вътершните работи на независима държава, насочена към промяна на геополитическия курс и промяна на вътрешнополитическия строй на Беларус".

"Едностранните принудителни мерки в политиката и икономиката са съпроводени с увеличаване на територията на съседните страни-членки на НАТО на военния потенциал в непосредствена близост до границите на Беларус", което пък подтиква Беларус към ответни действия за укрепване на собствената си сигурност и отбранителна способност.

Военното сътрудничество между Беларус и Русия се осъществява в строго съответствие с международното право. Обучението на беларуски пилоти, способни да управляват самолети със специфични боеприпаси, модернизацията на такива самолети, както и разполагането на ядрени бойни заряди на територията на Беларус, без да се предава на Минск контрол над тях, както и достъп до съответните технологии, по никакъв начин не противоречат на разпоредбите на член номер I и номер II на ДНЯО, се заявява в документа.

Също така се повтаря аргументацията за това, че в страните от НАТО отдавна съществуват практики за съвместни ядрени мисии и разполагане на ядрено оръжие на САЩ на територията на Европа.

Изявлението завършва с уверението:

"Беларуската страна е убедена, че на мястото на конфронтационната риторика и развихрящата се спирала на надпреварата във въоръжаването трябва да дойде конструктивен и взаимно уважителен диалог, насочен към укрепване на архитектурата на глобалната и регионалната сигурност, многостранните механизми за разоръжаване, неразпространение и контрол над въоръженията, в това число и в ядрената сфера. За това призовавахме и продължаваме да призоваваме всички наши партньори."