Китайското външно министерство заяви, че българският евродепутат Илхан Кючюк, както и членовете на ЕП Райнхард Бутикофер, Майкъл Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман са сред онези, които "сериозно увреждат суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и дезинформация".

Другите лица, санкционирани от Китай са: холандският политик Сьоерд Вимер Шеердсма, белгийският парламентарист Самуел Коголати, литовският депутат Довиле Сакалиене и двама учени - Адриан Зенц от Германия и Бьорн Йерден от Швеция.

Китай наложи санкции на ЕС

Китай наложи санкции на ЕС

В китайския черен списък има евродепутати, компании и учени

"На засегнатите лица и техните семейства е забранено да влизат в континенталната част на Китай, Хонконг и Макао," заяви Министерството на външните работи.

"На тях и на компании и институции, свързани с тях, също е забранено да правят бизнес с Китай."

Санкционираните субекти са Комитетът за политика и сигурност на Съвета на Европейския съюз; Подкомисията по правата на човека на Европейския парламент; Институтът за китайски изследвания на Меркатор в Германия и Фондация "Алианс на демокрациите" в Дания.

"Китайското правителство е твърдо решено да защити националния суверенитет, интересите на сигурността и развитието. ЕС трябва да сложи край на лицемерната практика на двойни стандарти и да спре да върви по грешен път. В противен случай Китай решително ще реагира допълнително".

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

Давид Сасоли обяви, че санкционираните европейци са упражнявали демократичния си дълг