Посланикът на Китай в Европейския съюз заяви, че критиците са изтълкували погрешно отношенията на страната му с Русия.

Фу Конг даде интервю за "Ню Йорк Таймс" малко преди президентът на Франция Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отпътуват на тридневна визита в Китай.

Европейските лидери се опитват да балансират тесните си търговски отношения с Китай срещу американския натиск да затегнат политиките си, особено в светлината на подкрепата на Пекин за Русия от началото на войната. Китай се опитва да се представи като посредник и уверява, че зачита териториалната цялост на Украйна, като същевременно подкрепя част от военната реторика на Москва.

Китайският посланик обаче омаловажи декларацията на Русия и Китай за приятелство "без граници" от миналата година.

Само три седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, президентите Владимир Путин и Си Дзинпин подписаха съвместно изявление, обявявайки, че "няма ограничения" за приятелството на техните страни. Фу обаче подчерта, че Китай не е на страната на Русия във войната, но някои хора "умишлено тълкуват погрешно това заради т.нар. приятелство или връзка "без граници".

ЕС решава за връзките си с Китай по отношението му към войната в Украйна

ЕС решава за връзките си с Китай по отношението му към войната в Украйна

Отношенията с Пекин са станали "по-далечни и по-трудни"

"Без граници" не е нищо друго освен реторика, подчерта той.

Фу заяви, че Китай не е предоставял военна помощ на Русия, нито е признавал нейните усилия да анексира украински територии, включително Крим и Донбас.

Пекин не осъди инвазията, защото разбира твърденията на Русия за отбранителна война срещу нахлуването на НАТО и защото китайското правителство вярва, че "основните причини са по-сложни", отколкото твърдят западните лидери, обясни дипломатът.

Китай няма да предостави на Русия оръжия, които тя да използва в Украйна сега или в бъдеще, увери той.

Фу разкритикува държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за твърдението му, че Китай обмисля да предостави на Русия смъртоносни оръжия.

Относно речта на председателя на Европейската комисия той отбеляза, че тя разкрива непоследователността на ЕС в политиката си спрямо Китай.

Китай готов да задълбочи военните връзки с Русия

Китай готов да задълбочи военните връзки с Русия

Приятелството между Пекин и Москва - по-силно с всеки изминал ден

В речта си г-жа Фон дер Лайен описа отношенията между ЕС и Китай като "по-далечни и по-трудни" и подкрепи възприемането на Китай като напорист глобален играч, който се стреми да стане "най-мощната страна в света", припомни Фу.

Той обаче приветства нейното изявление, че ЕС трябва да "намали риска" в отношенията си с Китай, като наложи нови основни правила, вместо да прекъсва връзките с Пекин.

Китай и страните от ЕС поддържат значителни търговски отношения.

Китайският посланик призова Европа да изгради своя собствена политика, различна от тази на САЩ.

Фу обвини Съединените щати, че несправедливо се опитват да овладеят развитието на Китай под предлог, че имат опасения относно сигурността.

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Зеленски вярва, че Пекин е наясно с това

Той заяви, че Европа трябва да изработи свои собствени политики и да развие повече "стратегическа автономия", вместо да следва примера на Вашингтон.

Фу директно запита дали Европа не се е приближила твърде много до САЩ след дълбокото им съгласие относно подкрепата за Украйна и дали това сега не крие риск Европа да действа срещу собствените си интереси по отношение на Китай.

"ЕС твърди, че е голям, независим център в света, колкото са Съединените щати и Китай. Така че защо трябва да слуша Съединените щати непрекъснато?", изрази недоумение китайският дипломат.