Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети китайската столица Пекин между 5 и 7 април.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин съобщи, че визитата ще се състои по покана на президента Си Дзинпин.

Посещението на Макрон в Китай идва малко, след като Си се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва. Междувременно френският държавен глава помоли председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се присъедини към него при пътуването.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

Франция ще счита за постижение, ако по време на посещението си в Китай нейният президент успее да убеди Пекин да призове Украйна да се включи в дългосрочен диалог, разкри френски официален представител, цитиран от "Блумбърг".

Длъжностното лице поясни, че Макрон не очаква Пекин да се откаже от тясното си сътрудничество с Москва, но ще се опита да намери общ език с китайския президент Си Дзинпин за търсене на съвместни решения на украинския конфликт. Френският лидер възнамерява да предупреди Китай и срещу евентуална военна подкрепа за Русия.

За последно Макрон и Си се срещнаха в кулоарите на срещата на Г-20 в Индонезия. Последното посещение на френския президент в Пекин беше през януари 2018 г.

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Имало е размяна на мнения по китайската формула за мир