Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин не са обсъждали формулата за мир на Киев по време на разговорите си в Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Не, украинската формула за мир не беше обсъждана, имаше размяна на мнения по китайския мирен план", отбеляза той.

По негови думи съжалението на украинския президент Володимир Зеленски, че Пекин не е отговорил на предложението му да се присъедини към мирната формула на Киев, е "въпрос, който засяга двустранните отношения между Китай и Украйна".

Песков припомни, че при разговорите си с китайския президент вчера Путин е докладвал за обсъждането на китайския мирен план. Руският лидер посочи, че много разпоредби от китайския мирен план за Украйна могат да бъдат взети като основа за украинското уреждане, когато Западът и Киев са готови за това. В същото време той отбеляза, че към момента не се наблюдава такава готовност.

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Зеленски: Украйна очаква диалог от Китай

Предаде на Китай украинската формула за мир

В периода 20-22 март Си Дзинпин е на посещение в Русия. Това беше първото държавно посещение на китайския лидер след преизбирането му за трети мандат.

Навръх първата годишнина от войната Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия. Планът включва апел за прекратяване на огъня, зачитане на законните интереси на всички страни в областта на сигурността, уреждане на хуманитарната криза в Украйна, размяна на военнопленници между Москва и Киев, както и отмяна на едностранните санкции, наложени без съответното решение на Съвета за сигурност на ООН.

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Войната в Украйна и изборите в Русия бяха основна тема

В публикувания документ Китай определя диалога и преговорите като единствения начин за разрешаване на кризата в Украйна и призовава всички страни да подкрепят Москва и Киев в "движението един към друг", както и в ранното възобновяване на пряк диалог. Подчертава се, че световната общност трябва да създаде условия и да предостави платформа за подновяване на преговорите.

По-рано украинският президент съобщи, че китайските власти не са отговорили на предложението му да се присъединят към украинската мирна формула.

На срещата на върха на Г-20 в средата на ноември Зеленски обяви, че Киев има свой собствен "мирен план" от десет точки. Сред тях са ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяната на затворници, както и изтеглянето на руските войски и възстановяването на териториалната цялост на Украйна.

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Украинският президент предлага среща на върха за глобален мир, световните лидери обаче имат резерви