В навечерието на посещението си в Москва китайският президент Си Дзинпин написа статия за руските медии, в която говори за руско-китайските отношения и специално засяга войната в Украйна.

По-рано китайските медии публикуваха статия на руския президент Владимир Путин.

Китайският лидер заяви, че Китай заема обективна и безпристрастна позиция по отношение на конфликта и полага активни усилия за постигане на мир.

"Това включва необходимостта да се зачитат целите и принципите на Устава на ООН, да се зачитат разумните опасения за сигурността на всички държави, да се подкрепят всички усилия за мирно разрешаване на украинската криза и да се гарантира стабилността на световните производствени и снабдителни вериги", написа той.

Си Дзинпин припомни и своя план за уреждане на конфликта от 12 точки, който беше публикуван във времето на годишнината от руското нахлуване в Украйна. На Запад целите на плана бяха наречени нереалистични.

"Няма лесни решения на сложни проблеми."

След срещата с Путин Си Дзинпин ще разговаря и със Зеленски

След срещата с Путин Си Дзинпин ще разговаря и със Зеленски

Това ще е първият разговор на китайския лидер с украинския президент от началото на войната

Убедени сме, че рационалният изход от украинската криза и пътят към траен мир и всеобща сигурност в света ще бъдат намерени, ако всички се ръководят от концепцията за обща, всеобхватна, кооперативна и устойчива сигурност и продължат диалога и консултациите по справедлив, предпазлив и прагматичен начин", пише китайският лидер в статията си.