Китайският лидер Си Дзинпин планира да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски за първи път от началото на войната в Украйна, съобщава "Уол стрийт джърнъл".

Вероятно това ще се случи след посещението му в Москва следващата седмица, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Срещите с господата Путин и Зеленски, последната от които се очаква да се проведе виртуално, отразяват усилията на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за прекратяване на войната в Украйна, заявиха източници, запознати с въпроса.

Те допълниха, че Си Дзинпин обмисля да посети други и европейски страни като част от пътуването си до Русия, въпреки че пълният му маршрут все още не е потвърден.

Си Дзинпин планира да посети Путин още следващата седмица

Си Дзинпин планира да посети Путин още следващата седмица

Пътуването на китайския президент ще бъде по-рано от очакваното

Личен разговор със Зеленски - в случай че такъв се състои, би отбелязал значителна стъпка в усилията на Пекин да изпълнява ролят на миротворец в Украйна, на които досега се гледаше скептично в Европа. Това също ще укрепи авторитета на Пекин като глобален посредник, след като миналата седмица улесни изненадващия дипломатически пробив между Саудитска Арабия и Иран.

По-рано днес стана ясно, че посещението на китайския лидер в Москва може да се случи още следващата седмица.

Това ще бъде първото посещение зад граница за Си Дзинпин, след като той си осигури безпрецедентен трети мандат като държавен глава на Китай. Визитата му в Москва идва в момент, когато 69-годишният лидер се стреми да укрепи статута си на световен държавник и да се справи с ескалиращата конкуренция със САЩ и техните съюзници.

През февруари Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия.

Путин кани настойчиво Си Дзинпин в Москва

Путин кани настойчиво Си Дзинпин в Москва

Руските медии не съобщават засега за изявление на китайския дипломат