Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира резервирано на китайското предложение за прекратяване на огъня в Украйна, съобщава "Ройтерс".

По негови думи на Пекин не може да се има голямо доверие като посредник.

"На Китай не може да се вярва, защото не осъди незаконното нахлуване в Украйна", заяви той в Талин и припомни, че Пекин е подписал споразумение с руския президент Владимир Путин само дни преди инвазията.

От своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че Китай не е представил мирен план, а някои принципи.

"Трябва да ги разглеждате на конкретен фон и това е фонът, на който Китай вече е взел страна, например с подписването на приятелство "без граници" (с Русия - б.р.) точно преди инвазията", изтъкна тя.

"Така че ще разгледаме принципите, разбира се, но ще ги разгледаме на фона на това, че Китай е взел страна", добави тя.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

В отделно изявление британският министър на отбраната Бен Уолъс пък заяви, че идеята, че Китай може да доставя оръжия в подкрепа на инвазията на Русия в Украйна, няма да помогне за разрешаването на конфликта - нещо, което според него Пекин иска.

"Няма да помогне на мира, ако Китай ефективно снабдява единствената държава, която е нарушила международното право върху суверенитета на Украйна и е извършила военни престъпления", коментира той по повод информацията, че Китай може да доставя оръжия на Русия.

"Но също така съм уверен, че Китай доста ясно е показал, че иска тази война да спре", добави той.

От своя страна върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел отбеляза, че предложеният мирен план от Китай не трябва да се отхвърля, но е необходимо да се предприемат повече стъпки, за да се счита той за осъществим.

Преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН Борел заяви, че документът съдържа "интересни съображения" като призиви за въздържане от използването на ядрени оръжия, както и точки относно размяната на пленници и споразумението за износ на зърно. Той посочи, че "няма да отхвърли" документа, но подчерта, че той трябва да бъде "операционализиран", преди да се говори за каквото и да е прилагане.

Борел изтъкна, че ако Китай иска да му се вярва, "не трябва да поставя агресора и обекта на агресията на една и съща основа", и призова представителите на Пекин да посетят Киев и да изложат плана на украинската страна.

По-рано днес Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната.

Зеленски чака плана за мир на Китай и предлага среща

Зеленски чака плана за мир на Китай и предлага среща

Украинският лидер чул само "общи неща", но е обнадежден

В документа, включващ 12 точки, Пекин призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия.

Същевременно обаче в. "Шпигел" съобщи, че Русия преговаря с Китай за доставка на дронове камикадзе и Пекин е готов да изпрати пробна партида от 100 дрона на руснаците през април.

Вчера американската преса също съобщи, че администрацията на САЩ обмисля дали да публикува разузнавателните си данни, че Китай претегля аргументите за и против продажбата на оръжие на Русия.

Китай: Изпращането на оръжия няма да донесе мир

Китай: Изпращането на оръжия няма да донесе мир

Международната общност трябва да обедини усилията си за провеждане на мирни преговори