Отношенията между Русия и Китай се развиват стабилно и достигат нови граници. Такава оценка на срещата с Ван И, ръководител на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) и член на Политическото бюро на ЦК на ККП, даде руският президент Владимир Путин.

От много време това е първа международна среща на руския президент, с изключение на почти регулярните такива с беларуския президент Александър Лукашенко. Визитата на Ван И се следи с особено внимание, тъй като идва на фона от една страна на "неутралната позиция", която зае Китай спрямо войната на Кремъл в Украйна, от друга страна, нарастват предупрежденията на западни разузнавания, че Китай може да започне да снабдява руската армия със смъртоносни оръжия.

Ван И е в Москва за среща с външния министър Сергей Лавров, като срещата му с Владимир Путин не бе официално и предварително обявена. Миналата седмица китайският дипломат беше в Европа, включително и като гост на Мюнхенската конференция по сигурността. Именно там той обяви, че Китай смята да предложи собствен план за преговори за мир в Украйна.

Китай задълбочава връзките с Русия

Китай задълбочава връзките с Русия

Той обвини САЩ в "едностранен тормоз"

Държавната агенция ТАСС информира за срещата, че руският президент Владимир Путин е оценил руско-китайските отношения като развиващи се по план. "Всичко напредва и се развива. Достигаме нови граници", е заявил руският президент. Путин е използвал възможността да "изпрати своите най-добри пожелания на моя приятел, президента на Китайската народна република, другаря Си Дзинпин".

Путин разбира, че в Китай са се случили много важни вътрешнополитически събития, които несъмнено са укрепили страната и са създали условия за нейното прогресивно развитие в съответствие с плановете на Китайската комунистическа партия, но се надява, че след редовната сесия на Общокитайското събрание на народните представители. "Русия очаква президентът на Китайската народна република", е отправил покана Владимир Путин.

Първият дипломат на Китай пристигна в Москва, за да обсъди мирен план за Украйна

Първият дипломат на Китай пристигна в Москва, за да обсъди мирен план за Украйна

Според Ван И има сили, които изглежда не искат преговорите да успеят или войната да приключи скоро

Вчера The Wall Street Journal съобщи, че Си Дзинпин планира да посети Москва и да се срещне с Путин през следващите месеци. Точната дата на посещението все още не е определена, но то може да се състои през април или в началото на май

Вчера Ван И се среща и със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, който се счита за един от най-доверените лица на ръководителя в Кремъл. Днес среща проведе и с министъра на външните работи Сергей Лавров.

Москва и Пекин демонстрират сплотеност и готовност да отстояват интересите си, е заявил руският външен министър Сергей Лавров след срещата. "Отношенията ни се развиват стабилно и динамично и въпреки голямата турбулентност на световната сцена ние демонстрираме сплотеност и готовност да отстояваме интересите си взаимно на основата на зачитането на международното право и централната роля на ООН", заяви министърът.

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Пекин зове САЩ да спрат да "наливат масло в огъня"

Ван И е заявил готовността си да задълбочи стратегическото сътрудничество на Пекин с Москва. "Други държави не могат да оказват натиск върху нашите отношения", е казал Ванг, цитиран от Der Standard.

Руската държавна агенция ТАСС не цитира изявления на Ван И. Не става ясно и дали брифинг е проведен нито след едната, нито след другата среща, каквато е практиката обичайно на Лавров.

AP посочва, че Ван И е заявил, че "китайско-руските отношения не са насочени срещу трети страни и със сигурност не могат да бъдат обект на натиск от трети страни". Също така Ван е подчертал, че Москва и Пекин подкрепят "многополюсността и демократизацията на международните отношения".

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Украйна вещае световна война, ако Китай се съюзи с Русия

Зеленски вярва, че Пекин е наясно с това