Китай е "силно обезпокоен", че конфликтът в Украйна може да излезе извън контрол. Това заяви министърът на външните работи Чин Ган, цитиран от "Ройтерс".

Той призова някои страни да спрат да "наливат масло в огъня", очевидно визирайки Съединените щати.

Пекин, който миналата година сключи партньорство "без граници" с Москва, се въздържа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Съединените щати предупредиха, че ще има последствия, ако Китай предостави военна помощ на Русия - нещо, което Пекин отрича да прави.

"Китай е дълбоко притеснен, че конфликтът в Украйна ще продължи да ескалира или дори да излезе извън контрол", посочи Чин по време на форум, проведен във външното министерство.

"Призоваваме определени страни незабавно да спрат да наливат масло в огъня и да престанат да раздухват днес Украйна, утре Тайван", настоя той, като коментарът му очевидно бе насочен към САЩ.

Китай: Не приемаме натиска на САЩ върху отношенията ни с Русия

Китай: Не приемаме натиска на САЩ върху отношенията ни с Русия

Нюанс в позицията на Пекин

Ние заставаме твърдо срещу всяка форма на хегемония, срещу всяка чужда намеса в делата на Китай, изтъкна още министърът.

Изявлението на Чин идва, след като беше съобщено, че китайският първи дипломат Ван И ще посети Москва днес, както и преди "речта за мир", която президентът Си Дзинпин се очаква да произнесе в петък - навръх първата годишнина от инвазията в Украйна.

По-рано днес Китай публикува документ относно Инициативата за глобална сигурност, която има за цел да поддържа принципа на "неделимата сигурност" - концепция, подкрепена от Москва.

Русия настоява западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на "неделимата сигурност" за това, че никоя страна не може да укрепва собствената си сигурност за сметка на останалите.

Вчера Ван призова за уреждане на войната в Украйна чрез преговори по време на междинно кацане в Унгария.

Китай готов с мирен план за Украйна

Китай готов с мирен план за Украйна

Рядък случай, при който Пекин определя руската операция в Украйна като война

Същия ден президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев в знак на солидарност и обеща военна помощ на стойност 500 милиона долара за Украйна, както и допълнителни санкции срещу руския елит.

Пекин се въздържа да осъди операцията на Москва срещу Украйна или да я нарече "инвазия", следвайки реториката на Кремъл, който описва войната като "специална военна операция", предназначена да защити сигурността на самата Русия.

Руската инвазия в Украйна от 24 февруари предизвика един от най-смъртоносните конфликти в Европа след Втората световна война и доведе до най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Пътят към световен мир според Китай - енергийна сигурност, контрол над оръжията, сътрудничество в Космоса

Пътят към световен мир според Китай - енергийна сигурност, контрол над оръжията, сътрудничество в Космоса

Пекин представи концепцията си за глобална сигурност