Представителят на китайското външно министерство коментира изявленията на американския държавен секретар Антъни Блинкън, че Вашингтон е наясно с несмъртоносната подкрепа на Пекин за руската война срещу Украйна и ако тя се превърне в смъртоносна, това ще се отрази негативно на отношения на САЩ с Китай, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Ние никога няма да приемем инструкциите на САЩ и дори заплахите за оказване на натиск върху руско-китайските отношения", превежда ТАСС съобщението на китайското външно министерство. В английския текст на съобщението на уебсайта на ведомството тази фраза е предадена малко по-различно: "Ние никога няма да приемем, когато Съединените щати ни сочат с пръст и дори оказват натиск върху китайско-руските отношения".

В същото време в изявлението се посочва: "Руско-китайските отношения на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество се основават на неприсъединяване, неконфронтация и ненасочване срещу трети страни". Този рефрен за "неприсъединяване" и "не-анти-трета страна" се появи отново в китайските изявления през последните месеци на фона на съобщенията, че Пекин е започнал да преосмисля отношението си към Путин. Тогава наблюдатели отбелязаха противоречие с думите за "приятелство без граници" от изявлението, което Путин и китайският лидер Си Дзинпин подписаха в началото на февруари 2022 г., само седмици преди началото на войната в Украйна.

Китай готов с мирен план за Украйна

Китай готов с мирен план за Украйна

Рядък случай, при който Пекин определя руската операция в Украйна като война

Първият китайски дипломат, ръководител на кабинета на Комисията по външни работи на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ЦК на КПК), член на Политбюро Ван И, днес се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба на Мюнхенската конференция по сигурността. "Не бихме искали кризата (в) Украйна да се проточи, нейният мащаб да се увеличи, ние възнамеряваме да следваме същия път с международната общност, за да предотвратим по-нататъшно влошаване на ситуацията, и ние ще се борим постоянно за мир", е заявил китайският външен министър в комюнике по този въпрос (цитирано от ТАСС).