Китайският външен министър Ван И защити позицията на страната си относно войната в Украйна в неделя и даде знак, че Китай ще задълбочи връзките си с Русия през следващата година, предава Associated Press.

Ван И, говорейки по видео на конференция в китайската столица, същевременно обвини САЩ за влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света, като каза, че Китай "твърдо е отхвърлил погрешната политика на Съединените щати спрямо Китай".

Ван И каза, че Китай ще "задълбочи стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодното сътрудничество" с Русия. Военни кораби от двете страни проведоха съвместни военноморски учения в Източнокитайско море преди дни.

"По отношение на кризата в Украйна, ние последователно поддържаме основните принципи на обективност и безпристрастност, без да фаворизираме едната или другата страна или да наливаме масло в огъня, още по-малко да търсим егоистични печалби от ситуацията", каза Ван И.

Въпреки че Китай намери общ език с Русия, тъй като и двете страни се намират под натиска на Запада, икономическото му бъдеще остава обвързано с американските и европейските пазари и технологии. Лидерът на Китай Си Дзинпин иска китайската индустрия да стане по-самостоятелна, но Ван И призна, че опитът е показал, "че Китай и Съединените щати не могат да разединят или прекъснат веригите за доставки".

Той заяви, че Китай ще се стреми да върне отношенията със САЩ в правилния курс, като каза, че те са се сринали, защото "Съединените щати упорито продължават да виждат Китай като свой основен конкурент и участват в крещяща блокада, потискане и провокации срещу Китай".

Ван И и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаряха по телефона в края на миналата седмица. Държавният департамент каза, че Блинкън е обсъдил необходимостта от отговорно управление на отношенията между САЩ и Китай и е изразил загриженост относно войната на Русия срещу Украйна и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност и икономическата стабилност.

Ван И обвини САЩ в "едностранен тормоз" и каза, че Китай ще продължи да играе конструктивна роля в разрешаването на украинската криза по свой начин, се казва в изявление на китайското външно министерство.

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

Блинкън: САЩ подкрепят протестите в Иран и Китай

За Вашингтон човешките права остават основен приоритет