Администрацията на американския президент Джо Байдън подкрепя протестите на граждани срещу политиката на "нулев COVID", наложена от властите в Китай, както и протестите в Иран след смъртта на иранка, арестувана от т.нар. "морална полиция". 

Това заяви в неделя държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от CNN.

Той допълни, че ще разгледа темата, когато посети страната в началото на следващата година.

"Разбира се, че го правим, каза Блинкън, когато го попитаха за подкрепата на САЩ за протестиращите. Ние подкрепяме правото на хората на протест навсякъде, независимо дали е в Китай, независимо дали е Иран, независимо дали е някое друго място, да протестират мирно, да излагат възгледите си, да излеят разочарованието си."

Протести в Китай след пожар и COVID блокадите

Протести в Китай след пожар и COVID блокадите

Най-малко 10 души загинаха в Синдзян

"Ще кажем това, което винаги казваме и това, което президентът Байдън заяви на китайския лидер Си Дзинпин - че човешките права и основните граждански свободи са в основата на това кои сме ние като американци. Нито едно американско правителство, нито един американски президент няма да мълчи за това", каза Блинкън.

Припомняме, че демонстрации разтърсват Иран в продължение на няколко месеца, като стотици загинаха, хиляди бяха ранени, а много други - изправени пред съда. Управляващите в Техеран защитиха действията на силите за сигурност и хвърлиха вината за демонстрациите на Запада, който цели дестабилизиране на страната. Днес стана ясно, че Иран разпуска своята морална полиция и обмисля още промени за носенето на хиджаб на публични места от жените.

Докато Блинкън посочи санкциите на САЩ срещу отговорните за репресиите срещу протестиращите в Иран, той не спомена никаквиподобни мерки, които са били наложени на Китай за потушаването на протестите.

Блинкън каза, че по същество протестите в Китай и Иран не са за САЩ.

Иран разпусна моралната полиция

Иран разпусна моралната полиция

След месеци на протести в цялата страна

"Става въпрос за хората в двете страни, които се опитват да изразят своите възгледи и реакцията на правителствата за това", каза той.