Властите в Съединените щати искат отговорност за смъртта на 22-годишната иранска жена, починала скоро след ареста си в столицата Техеран от моралната полиция на страната. Това съобщи в понеделник говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

"Смъртта на Махса Амини след наранявания, получени при полицейски арест за неправилно носене на хиджаб, е ужасяващо и грубо посегателство срещу човешките права, каза служителят. Нашите мисли са със семейството и близките на Махса." Жените в Иран трябва да имат правото да носят това, което искат, без насилие или тормоз. Иран трябва да прекрати използването на насилие срещу жени за упражняване на техните основни свободи, каза служителят. Трябва да има отговорност за смъртта на Махса."

22-годишна иранка почина след задържанe от "морална полиция" заради хиджаб

22-годишна иранка почина след задържанe от "морална полиция" заради хиджаб

Полицията обяснява, че е задържана за "реабилитация и обучение" и "внезапно получила сърдечен проблем"

Припомняме, че според очевидци Амини е била пребита в полицейски микробус, когато е била задържана в Техеран във вторник. 

Полицията отхвърли обвиненията, като обясни, че Амини "внезапно получила сърдечен проблем".

Това обаче е последният от поредица доклади за бруталност срещу жени от властите в Иран през последните седмици.

Семейството на Амини коментира, че тя е била здрава млада жена без медицински състояния, които биха обяснили внезапен сърдечен проблем. Те обаче са информирани, че е откарана в болница няколко часа след ареста ѝ и семейството казва, че е била в кома, преди да почине в петък.

Полицията в Техеран съобщава, че Амини е арестувана за "реабилитация и обучение" относно хиджаба, забрадката, която е задължителна за носене от всички жени.

Смъртта ѝ идва на фона на нарастващите съобщения за репресивни действия срещу жени, включително тези, за които се прецени, че не спазват ислямския дрескод, на които им е забранено да влизат в държавни служби и банки.

Много иранци, включително проправителствени личности, изразиха възмущението си в платформите на социалните медии по отношение на самото съществуване на "моралната полиция", известна още като насочващи патрули и използват хаштагове, които се превеждат като "патрули за убийства".

29 иранки арестувани заради протест срещу хиджаба

29 иранки арестувани заради протест срещу хиджаба

Кампанията е организирана от чужбина с помощта на нелегални сателитни канали

В социалните медии има видеоклипове, показващи как полицаи задържат жени, влачат ги по земята и ги отвеждат със сила.

Много иранци обвиняват пряко върховния лидер Али Хаменей. Стара негова реч се споделя отново в социалните медии, в която той оправдава ролята на "моралната полиция" и настоява, че при ислямското управление жените трябва да бъдат принуждавани да спазват ислямския дрескод.

Последните събития само ще задълбочат разделението между голяма част от младото и жизнено общество на Иран и неговите радикални управници, разрив, който изглежда все по-труден за отстраняване.