Иран разпусна своята морална полиция след повече от два месеца на протести в страната, съобщава "Франс прес".

Водените от жени демонстрации, наречени "бунтове" от властите, започнаха след смъртта на 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло.

Моралната полиция няма нищо общо със съдебната система и е премахната, заяви главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от информационната агенция ISNA.

Моралната полиция - известна официално като Gasht-e Ershad, или "Насочващ патрул" - беше създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да "разпространи културата на скромност и хиджаб" - задължителното покриване на главата при жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.

Новината за премахването ѝ идва ден, след като Монтазери съобщи, че се обмислят промени в закона, задължаващ жените да покриват главите си с хиджаб.

Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб

Иран обмисля промени в закона за носене на хиджаб

Все повече жени в страната отказват да спазват изискването

След смъртта на Амини нарастващ все повече жени в Иран отказват да носят хиджаб, особено в модерната северна част на Техеран.

Носенето на хиджаб стана задължително за всички жени в Иран през април 1983 г. - четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия.

Вчера президентът Ибрахим Раиси заяви, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на Конституцията, които могат да бъдат гъвкави.

След въвеждането на закона за хиджаба и с промяната на нормите за облекло стана обичайно да се виждат жени, обути в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.

САЩ искат справедливост за иранката, починала след арест от морална полиция

САЩ искат справедливост за иранката, починала след арест от морална полиция

Официалното обяснение е, че сърдечен проблем е довел до смъртта на жената

През юли тази година обаче крайно консервативният Раиси призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките".

Въпреки това много жени продължиха да нарушават правилата.

Иран обвинява своя заклет враг Съединените щати и техните съюзници, включително Великобритания, Израел и кюрдски групировки, базирани извън страната, в подклаждането на уличното насилие, което правителството нарича "бунтове".

Регионалният съперник на Иран - Саудитска Арабия, също си служеше с морална полиция, за да наложи правилата за обличане и други норми за поведение при жените. От 2016 г. насам силите там обаче са премахнати вследствие на натиска на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж.