Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Китай да не подкрепя Русия във войната ѝ срещу Украйна, тъй като това би довело до световна война, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението му дойде, след като през уикенда американският първи дипломат настоя Пекин да не предоставя оръжия на Русия, а Пекин скастри Съединените щати, че не са в положение да му поставят условия.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война", заяви Зеленски пред германския всекидневник Die Welt. "Всъщност бих искал да е на наша страна. В момента обаче не мисля, че това е възможно", добави той.

Той обаче отбеляза, че вижда възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и аз наистина вярвам, че Китай е наясно с това", изтъкна украинският лидер.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди китайски външен министър Ван И за последствията, ако Китай окаже материална помощ за руската инвазия в Украйна, като след срещата между двамата той призна, че Вашингтон е загрижен, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Китай и Унгария са готови да работят с други страни, за да спрат настоящите военни действия, заяви от своя страна Ван в Будапеща преди посещението си в Москва.

"Китай и Унгария са миролюбиви страни, затова се радвам да се срещнем отново", посочи Ван във видео във Фейсбук по време на среща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Позволете ми да повторя това, което току-що чухме от Вас, и заедно да заявим пред света, че Китай и Унгария с радост работят заедно с други миролюбиви страни, за да спрат настоящите враждебни действия възможно най-скоро, отбеляза той.

Китай готов с мирен план за Украйна

Китай готов с мирен план за Украйна

Рядък случай, при който Пекин определя руската операция в Украйна като война

По отношение на Молдова, Зеленски съобщи пред Die Welt, че Украйна е предала на президента на страната Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия подготвя преврат в Молдова.

"Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя познава нашата ситуация много добре. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова", увери украинският президент.

По-рано днес Кремъл призна, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските управляващи, че следват антируски дневен ред.