"Китайско-руските отношения са зрели и здрави като скала и ще издържат изпитанието на променливата международна обстановка", цитира ТАСС думите на най-високопоставения китайски дипломат, ръководител на кабинета на Комисията по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай и член на Политбюро, Ван И.

Той пристигна на официално посещение в Москва, за да обсъди въпроси на двустранните икономически и стратегически отношения между двете страни и, както Западът подозира, военното сътрудничество.

"Смятам, че днес имаме много добра възможност да продължим нашето тясно стратегическо взаимодействие и контакти в защита на нашите общи стратегически интереси", каза китайският дипломат във вторник на среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

Николай Патрушев на свой ред отбеляза, че по-нататъшното задълбочаване на руско-китайското сътрудничество на международната арена е от особено значение "в контекста на започналата от колективния Запад кампания за двойно сдържане на Русия и Китай".

Патрушев изрази съжаление, че западните страни са се оттеглили едностранно от редица важни международни договори, включително в областта на контрола върху въоръженията.

"Кървавите събития, отприщени от Запада в Украйна, са само един пример. Всичко това се прави срещу Русия и Китай, както и в ущърб на развиващите се държави", каза секретарят на Съвета за сигурност.

Според американския The ​​Wall Street Journal темата за възможното посещение на Си Дзинпин в Русия може да бъде повдигната на срещите на Ван И, който пристигна в Москва във вторник. Според руското външно министерство на 22 февруари той ще бъде приет от руския външен министър Сергей Лавров. Освен това прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков не изключи, че Владимир Путин може да разговаря и с Ван И.

Според източници на вестника планирането на предложеното посещение е на ранен етап, датите все още не са определени. Възможно е пътуването да се осъществи през април или май. Според източници на вестника китайският президент възнамерява да подкрепи многостранните мирни преговори и да посочи недопустимостта на използването на ядрено оръжие.

На 18 февруари Ван И каза, че китайските власти ще изготвят документ за позицията на Пекин за разрешаване на украинската криза на годишнината от началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. Той подчерта, че дори в най-трудните ситуации "е необходимо да се даде шанс на мира". Ван И отбеляза, че споменатият документ ще се основава на предложенията за възстановяване на мира, направени от Си Дзинпин.

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Пекин зове САЩ да спрат да "наливат масло в огъня"