Държавите от Г-7 увеличиха икономическата подкрепа за Украйна до 39 милиарда долара за тази година и настояха за програма на Международния валутен фонд за страната до края на март. Това се посочва в изявление, публикувано от настоящия председател на Г-7 в лицето на Япония, съобщава "Ройтерс".

Решението дойде след среща на финансовите министри и управителите на централните банки на седемте най-развити икономики в навечерието на първата годишнина от войната. Конфликтът продължава въпреки санкциите, въведени от страна на западните държави, които целят да пресекат финансирането на Русия за нейната "специална военна операция".

Германия натъртва помощта си за Украйна, чака принос и от други

Германия натъртва помощта си за Украйна, чака принос и от други

Подкрепата за Киев била задача на всички членове на МВФ

Украйна се надява да сключи програма от 15 милиарда долара с Международния валутен фонд, която ще покрие незабавна финансова помощ и подкрепа за структурни реформи в подкрепа на усилията за възстановяване след войната.

"За 2023 г., въз основа на нуждите на правителството на Украйна, увеличихме своя ангажимент за бюджетна и икономическа подкрепа до 39 милиарда долара", се отбелязва в изявлението.

Г-7 включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати. Финансовите министри на Групата се събраха в индийския град Бенгалуру преди срещата на финансовите ръководители на страните от Г-20.

Министърът на финансите на Япония Шуничи Сузуки заяви, че Г-7 трябва да оцени ефективността на настоящите санкции срещу Русия, преди да вземе решение за по-нататъшни действия.

МВФ одобри 4-месечна програма за Украйна

МВФ одобри 4-месечна програма за Украйна

Насочена към поддържане на икономическа стабилност на фона на войната в страната