Международният валутен фонд (МВФ) в понеделник одобри четиримесечна програма за Украйна, насочена към поддържане на икономическа стабилност на фона на войната в страната и насърчаването на донорското финансиране, съобщи "Ройтерс".

Така нареченият мониторинг на програмата с участието на борда бе одобрен от ръководството на МВФ на 9 декември и обсъден от неговия изпълнителен съвет в понеделник, добавяйки, че ще помогне на Украйна да прилага разумни политики и да "катализира" външното финансиране.

"Голямата и предвидима външна финансова подкрепа ще бъде от решаващо значение за успеха на стратегията на властите, а първоначалните плащания ще помогнат за справяне с напрежението в началото на 2023 г.", каза в изявление първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат.

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

МВФ отпусна още 1,3 млрд долара на Украйна

Страните партньори на Киев са дали гаранции

Гавин Грей, ръководител на мисията на МВФ за Украйна, каза, че според МВФ страната ще се нуждае от между 40 и 57 милиарда долара външно финансиране през 2023 г.

Самият МВФ няма да отпуска никакви заеми, но се надява, че ще се помогне за повишаване на доверието сред донорите в подкрепа на Украйна.

Като част от програмата Украйна се ангажира да предприеме мерки за увеличаване на данъчните си приходи, съживяване на пазара на вътрешния дълг и извършване на реформи във финансовия сектор.

Припомняме, че през октомври, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от общо 55 милиарда долара, за да покрие бюджетния дефицит за следващата година и да възстанови инфраструктурата си. 

Украйна очаква $2,8 млрд. от МВФ до края на годината

Украйна очаква $2,8 млрд. от МВФ до края на годината

Има споразумение за стартиране на нова специална програма