„Газпром" взе решение да ограничи с още 25% доставките на газ за Украйна.

Вчера сутринта „Газпром" с телеграма руската страна съобщи на Украйна, че намалява доставките с 25%, по-късно бе съобщено за намаляване с още 10%.

Днес пред журналисти официалният представител на компанията Сергей Куприянов обяви цифрата на общото намаление като 50%. Това съобщава РИА Новости.

Нафтогаз Украйна може да започне да отнема от транзита на природен газ за Европа, при ситуацията, която в момента възниква със съкращаването на доставките от страна на „Газпром" с 50%.
Това се казва в съобщение на украинската компания, в което се предупреждава, че компанията ще бъде принудена да защити интересите преди всичко на собствените си потребители.
 

Куприянов е посочил, че решението е взето на заседание на оперативния щаб на „Газпром" и е във връзка с отсъствието на прогрес в преговорите по контрактите за закупуване на газ.

Решението ще влезе в сила от 20 часа тази вечер.

Куприянов отново подчертава, че холдингът настоява за преговори с украинската страна, но посочва, че Украйна продължава да ползва нерегламентирано енергия, както и да има неизплатен дълг.