Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се е свил с 3,7% през 2015 г., след като зависимата от енергийните ресурси икономика на страната страда от ниските цени на петрола, съобщават от руската държавна статистическа служба, цитирани от „Франс прес”.

Данните са в съответствие с по-ранните оценки на руското икономическо министерство, цитирани от президента Владимир Путин по време на неговата годишна пресконференция през декември.

Руският БВП нарасна с 0,6% през 2014 г.

Потребителското търсене и инвестициите в Русия са намалели през 2015 г., изпращайки икономиката в рецесия.

Продажбите на дребно, които отразяват силата на потребителското търсене, са намалели с 10% през миналата година, докато инвестициите са се свили с 8,4%.

Реалните разполагаеми доходи на руснаците са намалели за втора поредна година, спадайки с 4% през 2015-а заради инфлацията, която се колебаеше над 15% в продължение на няколко месеца през миналата година.

Русия, чиято зависима от енергийните ресурси икономика вече беше тласната в рецесия от ниските цени на петрола и западните санкции заради намесата ѝ в Украйна, беше разтърсена от срива на цените на петрола през последните седмици, а властите са подложени на нарастващ натиск да реагират.

Шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина заяви през миналата седмица, че властите притежавали „всички средства”, необходими да се предотврати нестабилност, след като рублата се възстановява след сриването си до рекордно ниво спрямо долара в четвъртък.

Финансовият министър Антон Силуанов изтъкна по-рано този месец, че страната трябва да адаптира бюджета си към „новите реалности”.

Путин посочи през миналия месец, че Русия е изчислила бюджета си при 50 долара за барел, число, за което той каза, че било оптимистична оценка на положението.