Руският риболовен флот все още не е започнал да лови сайра - популярна риба сред руснаците. Това се съобщава в прессъобщение на Федералната агенция по рибарство с позоваване на тихоокеанския клон на ФГБНУ "ВНИРО" (ТИНРО).

Напредъкът в риболова на пелагичните видове като сафрид, скумрия, сардина и каваси беше обсъден предния ден на срещата на персонала за организиране на улова на тези видове.

"Според изявлението "руските кораби не са започнали риболов на сайра и, както беше отбелязано на срещата, тази година не може да се очаква сайра да навлезе в руската икономическа зона.

В открити води сайра се лови от флотилиите на Китай, Южна Корея и Япония, като в средата на август уловът е нараснал до 13 661 тона.

В същото време към 22 август общият улов на сардина и скумрия е 87,7 хил. тона, което е с 0,5 % повече в сравнение с предходната година. По-голямата част от улова е на сардина - 62,3 хил. тона. Уловени са 25,4 хил. тона скумрия. Миналата седмица 10 руски риболовни кораба извършваха риболов (всички кораби в руски води), което е с 5 кораба по-малко, отколкото през 2021 г.

По данни на ТИНРО уловът на сардина е голям, като дневният улов на някои кораби надхвърля 500 тона, а уловът за седмицата възлиза на 7 854 тона.

Отбелязва се, че от името на Росриболовство далекоизточните териториални администрации на департамента искат от собствениците на кораби да ловят повече риба, защото сегашното ниво на улов не е достатъчно.

По предварителна информация рибарите възнамеряват да увеличат флота в пелагичните зони през есента, като започнат от октомври. Риболовът ще продължи до края на годината.