Правителството на Сърбия предприема мащабни мерки по отношение на икономиката, с които да отговори на изискванията на Международния валутен фонд за отпускане на заем за страната в размер на 3 милиарда евро.

Това съобщи сръбският министър Цветковски, цитиран от АП. Основните действия на властите са изключително съкращаване на служителите, ангажирани в държавната администрацията. Така без работа ще останат 10 % от работещите в административните звена или 8 000 души.

Сред мерките са и замразяване на заплатите на държавните служители, които ще запазят работата си. Спешната програма на правителството предвижда и допълнително данъчно облагане на заплатите, телефонните услуги и луксозните стоки.

Новите мерки ще намалят разходите и ще съживят икономиката ни, коментира премиерът.  

МВФ предупреди Сърбия, че разполага едва с няколко седмици, за да ревизира бюджета си за 2009-та година, преди предложението за отпускане на заем, което страната иска, да бъде официално представено на борда на директорите на фонда.

Припомняме, страната настоява за помощ в размер на 3 милиарда евро. Засега обаче фондът е одобрил значително по-малка сума - малко над 400 милиона евро.