САЩ и Мексико обявиха нови мерки за борба с избягването на американските мита върху стомана и алуминий от Китай и други страни, които преминават през Мексико, съобщи Белият дом в сряда, цитиран от Ройтерс.

Според новата политика, въведена от президента Джо Байдън, вносът на стоманени продукти от Мексико ще бъде обложен с 25% мито, освен ако стоманата не е произведена в Мексико, САЩ или Канада. Подобно, за алуминиевите продукти от Мексико ще се налага мито от 10%, ако съдържат алуминий, произведен в Китай, Русия, Беларус или Иран.

Вносителите на тези продукти в САЩ ще трябва да предоставят сертификат за анализ на митническите служби, показващ произхода на металите. Мексико също се съгласи да изисква от вносителите на стоманени продукти да предоставят повече информация за страната на произход.

Двете страни ще прилагат политики за съвместна борба с тарифните измами и укрепване на северноамериканските вериги за доставки на стомана и алуминий. Тази стъпка е част от усилията на администрацията на Байдън за справяне с излишните промишлени капацитети на Китай, които заливат глобалните пазари.

Новите изисквания идват на фона на увеличаващите се опасения, че Мексико може да се превърне в задната врата за внос на китайска стомана в САЩ, използвайки безмитния достъп чрез северноамериканския търговски пакт. Американският представител по търговията Катрин Тай описва действието като "затваряне на вратичка", оставена от администрацията на Тръмп.

Администрацията на Байдън и мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор обещаха засилване на сътрудничество през следващите седмици и месеци, за да защитят северноамериканските пазари от нелоялни търговски практики.

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Пекин