Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да наложи нови мита на Китай, насочени към стратегически сектори, включително електрическите превозни средства. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници, запознати с казуса.

Новите мита могат да станат факт още следващата седмица. Очаква се съществуващите налози да се запазят до голяма степен. Полупроводниците и слънчевото оборудване също са сред секторите, които ще бъдат засегнати.

Администрацията на Байдън се е фокусирала върху областите на интерес в рамките на стратегически конкурентни области и области на националната сигурност. Офисът на търговския представител на САЩ отправи своите препоръки към Белия дом преди седмици.

Мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Китай в момент на повишено напрежение между двете най-големи икономики в света. По-широкото налагане на мита от Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г. предизвика отмъщението на Китай със собствени налози.

Джо Байдън не желае да води търговска война с Китай. Той отбелязва обаче, че страните са навлезли в нова парадигма на конкуренция.

Освен това американският президент обяви започването на разследване на китайските търговски практики в секторите на корабостроенето, мореплаването и логистиката, процес, който може да доведе до повече мита. Администрацията на Байдън също оказва натиск върху Мексико да забрани на Китай да продава своите метални продукти на Съединените щати непряко оттам.

Фон дер Лайен не иска да допуска Китай да наводни пазара на електромобили

Фон дер Лайен не иска да допуска Китай да наводни пазара на електромобили

ЕС провежда разследване на китайските електрически превозни средства