САЩ изучават възможните пътища да подкрепят доставките на туркменски газ в Азербайджан, за да увеличат достъпността на природния газ, който не е от руски произход. Това е съобщила помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия - Карен Донфрид, говорейки пред Подкомисията по външните работи, енергетиката, околната среда и киберсигурността на Палатата на представителите по темата "САЩ. Политиката по отношение на Кавказ".

САЩ решително поддържа Южния газов коридор, който спомага за диверсификацията на маршрутите и на източниците за внос на енергоносители в Европа, което сега е приоритет в политиката на САЩ, пише blacksea-caspia.eu.

Карен Донфрид е напомнила, че през юли Европейският съюз подписа споразумение с Азербайджан за удвояването на вноса на азербайджански природен газ до 2027 година, най-малко до 20 милиарда кубически метра годишно.

Нефтопроводът Баку - Тбилиси - Джейхан стана първият успех на европейската дипломация по диверсификацията и сътрудничеството между САЩ и Азербайджан", е заявила тя.