САЩ предлагат да предоставят на Украйна гаранции за държавния дълг на стойност до 1 млрд. долара в подкрепа на реформите в страната, съобщава "Ройтерс".

"Това предложение, в съчетание със силни партньорства между Украйна, Международния валутен фонд и други международни финансови институции, Г-7 и други доставчици на двустранна помощ, ще укрепи способността на Украйна да гарантира икономическа стабилност, растеж и просперитет на хората в лицето на дестабилизиращите действия на Русия", се посочва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Според него Вашингтон и съюзниците му през последните години са оказали помощ на Украйна за защита на нейната икономика в лицето на руския натиск.

Той припомня, че от 2014 до 2016 г. САЩ три пъти са предоставили на Украйна 1 милиард долара гаранции по суверенни заеми.

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

На фона на потенциалната опасност от руска атака

Държавният секретар на САЩ е на мнение, че това е изиграло жизненоважна роля в подпомагането на Украйна за успешно стабилизиране на икономиката и за изпълнение на "смел дневен ред за реформи".

В изявлението се посочва и че американската експортно-импортна банка (Ексимбанк) "възнамерява да отпусне до 3 милиарда долара за улесняване на придобиването на американски стоки и услуги за проекти в Украйна".

Ексимбанк на САЩ е специализирана агенция на американското правителство, която предоставя подкрепа на националния бизнес при навлизането на чужди пазари.

Русия обвини САЩ в опит за морално разрушение на Украйна

Русия обвини САЩ в опит за морално разрушение на Украйна

Американските политици не се интересували от майките на украинските войници