Американската администрация продължава да обмисля възможността за налагане на санкции съгласно американския закон CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции") срещу Турция заради руските системи С-400, коментира заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, отговаряйки на въпроси по време на видеоконференция, организирана от германския фонд Маршал във Вашингтон, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до санкциите в рамките на CAATSA, (администрацията на САЩ) продължава фокусиран процес на обсъждане. Не мога да обявя възможните резултати от този процес", заяви дипломатът.

"Оставаме дълбоко загрижени за придобиването и възможното прилагане на системата за ПВО С-400. Продължаваме диалога с нашите турски партньори относно нашите притеснения, както и начините за справяне с тези проблеми, които се надяваме Турция да приеме", добави Палмър.

Законът на CAATSA е приет в САЩ през 2017 г. Той предвижда прилагането на ограничителни мерки срещу онези държави, които сключват големи договори с Русия за закупуване на оръжие и военна техника.

Неяснота около съдбата на руските С-400 в Турция

Неяснота около съдбата на руските С-400 в Турция

Може да не бъдат активирани