Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение на турската държавна Halkbank за нарушаване на американските санкции срещу Иран, измама и пране на пари. Това се казва в изявление, публикувано във вторник от ведомството.

"Турската държавна Halkbank е обвинена в конспирация за подкопаване на американските санкции срещу иранския режим, като предоставя на Иран достъп до милиарди долари, заблуждавайки американските регулатори по отношение на тази схема", заяви помощник-министърът на правосъдието на САЩ Джон Демерс, който осъществява надзор. въпроси на националната сигурност. Според него говорим за "едно от най-сериозните нарушения на санкциите срещу Иран".

Според Министерството на правосъдието на САЩ, от 2012 до 2016 г. Halkbank е подпомагала на Иран "за получаване на достъп до финансовата система на САЩ". Банката също така е помогнала на властите в Техеран да печелят от продажбата на нефт и газ, както и да придобият злато. Според исковата молба служителите в Турция и Иран са били наясно с това.

Според американските власти иранските власти са имали сметки в Halkbank, в която са държани милиарди долари. Общо около 20 милиарда долара са преминали през банката, за което се твърди, че е работила в интерес на Иран. Според агенцията, някои структури в Обединените арабски емирства също са участвали в тази дейност.

Според "Ройтерс" представител на турското посолство във Вашингтон заяви, че обвиненията срещу банката не оказват положителен ефект върху двустранните отношения.