Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и републиканците в Конгреса към неделя все още имат неразрешени въпроси относно повишаването на тавана на федералния дълг от 31,4 трилиона долара. И двете страни определиха предложенията на другата като твърде крайни, съобщава "Ройтерс".

Длъжностните лица не се срещнаха в събота, след като две срещи приключиха в петък без напредък, а преговарящите казаха, че не са сигурни кога ще се проведат нови преговори. Не е ясно дали в неделя ще има нова среща. 

Припомняме, че остават по-малко от две седмици преди 1 юни, когато Министерството на финансите на САЩ предупреди, че федералното правителство може да не е в състояние да плати всичките си дългове. Това би предизвикало неизпълнение, което може да причини хаос на финансовите пазари и скок на лихвените проценти.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отбеляза в изявление, че Байдън и републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти са се съгласили, че всяко бюджетно споразумение ще трябва да бъде двупартийно и обвини републиканците, че предлагат предложения твърде надясно, за да минат в Конгреса.

В изявлението от събота вечерта се казва, че екипът на Байдън е готов да се срещне по всяко време. Байдън каза, че все още вярва, че дефолтът може да бъде избегнат.

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Байдън: Лидерите на Конгреса се съгласиха, че в САЩ няма да има дефолт

Няма алтернатива на повишаването на тавана на дълга

Късно събота следобед Маккарти каза пред репортери в Капитолия, че не смята, че преговорите могат да продължат напред, докато Байдън не се върне в страната от срещата на Г-7 в Япония. Той обвини демократите, че са заели позиция, която е твърде крайна спрямо левицата.

"За съжаление, Белият дом се върна назад", каза Маккарти, добавяйки, че "социалистическото крило" на Демократическата партия изглежда контролира.

Офисът на Маккарти не отговори веднага на искане за коментар относно изявлението на Белия дом.

Байдън е насрочил пресконференция след посещението си на Г-7 в Япония за неделя, 21 май, където ще представи нова информация за състоянието на преговорите.

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Байдън и Конгресът все още без сделка за дълга

Трябва да се намери решение до 1 юни