САЩ, в координация със страните от Г-7, ще наложат санкции на над 200 физически и юридически лица от Русия и трети страни. Това се посочва в изявление на Белия дом, съобщава ТАСС.

Отбелязва се, че ще бъдат въведени широкообхватни санкции срещу ключови сектори, генериращи приходи. Тяхната цел е да засегнат допълнително икономиката на Русия и да намалят способността ѝ да води война срещу Украйна.

Това ще доведе до налагане на санкции за повече от 200 физически и юридически лица, както от Русия, така и участници от трети страни в Европа, Азия и Близкия изток, които подкрепят военните усилия на Москва, допълват от Белия дом.

САЩ предупреждават фирми, които заобикалят санкциите срещу Русия

САЩ предупреждават фирми, които заобикалят санкциите срещу Русия

Включително и към банки

Наказателните мерки ще бъдат насочени към "дузина руски финансови институции", руски служители и държавни служители в новите територии на Русия.

"Ще санкционираме и други участници, свързани с отбранителната и технологичната индустрия на Русия, включително отговорните за попълването на запасите на Москва от санкционирани артикули или за заобикалянето на санкциите", допълва се в изявлението.

Освен това САЩ възнамеряват да предприемат действия по отношение на "бъдещите енергийни възможности" на Русия, но по начин, по който тези стъпки "да не окажат влияние върху текущото производство" и да спомогнат за "минимизиране на смущенията на пазара".

САЩ санкционират българска фирма за заобикаляне на санкциите срещу Русия
Обновена

САЩ санкционират българска фирма за заобикаляне на санкциите срещу Русия

В новия черен списък са включени 22 физически и юридически лица от различни държави