Съединените щати ще се свържат директно с фирми, които участват в схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия, и ще ги заплашат със сериозни последствия. Това заяви в интервю за Ройтерс заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо.

"Ще се обърнем директно към тези компании и ще им кажем много ясно: изберете сами. Можете да продължите да правите нещо, което е в полза на Русия и й оказва осезаема подкрепа, но тогава рискувате да загубите достъпа си до европейската икономика, до американската икономика, до британската икономика. Изборът е ваш. Ние сме готови за такива действия", заяви Адейемо.

Адейемо заяви, че американците са особено загрижени за фирмите от Обединените арабски емирства, Иран, Турция и някои от непосредствените съседи на Русия.

Заместник-министърът на финансите заяви, че САЩ ще се обърнат и към банките, опериращи в Съединените щати, Европейския съюз, Великобритания и Япония, и ще ги помолят да предупредят клиентите си, че рискуват да загубят достъпа си до финансови услуги в тези държави, ако се установи, че са съучастници в заобикалянето на санкциите срещу Русия.

Вчера Райфайзен Банк Интернешънъл съобщи, че ръководството ѝ е получило искане за информация от органа по санкциите на САЩ Службата за контрол на чуждестранните активи ( OFAC) относно бизнеса ѝ, свързан с Русия, предаде Ройтерс. Банката заяви, че оказва пълно съдействие на OFAC, като увери, че гарантира спазването на санкциите в работата си.

Райфайзенбанк, дъщерно дружество на австрийската банкова група Райфайзен Банк Интернешънъл, е в списъка на системно важните руски банки.

Виктория Нюланд: И след края на войната няма да може да се вярва на Путин

Виктория Нюланд: И след края на войната няма да може да се вярва на Путин

G-7 готви нови санкции за една година от войната

Френската верига за търговия на дребно Auchan отхвърли обвиненията на журналисти от три издания, че руският й клон е снабдявал руската армия в окупираните територии на Украйна. Също така компанията заяви, че не е организирал събиране на помощи за руските военни. Auchan, за разлика от много други големи западни фирми, не се оттегли от руския пазар след нападението на Русия над Украйна.

"Auchan Retail е изключително изненадана от тези твърдения, които не бяха потвърдени по никакъв начин по време на вътрешното разследване", се казва в изявление на компанията.

The Insider, Le Monde и Bellingcat публикуваха разследване в петък и твърдяха, че руският Auchan е доставял стоки на руските военни в окупираните територии на Украйна от началото на войната, като тези доставки са били обявени за хуманитарна помощ.

Auchan посочва два примера за твърденията, изложени в разследването срещу руския клон, и обяснява, че в единия случай компанията е изпълнявала поръчка на местните власти и не е могла да знае къде ще отидат закупените стоки, а в другия собственикът на търговския център, където се намира един от Auchan, а не самият магазин, е организирал събирането на "хуманитарната помощ".

Санкционните власти на САЩ разпитват Райфайзен за бизнес, свързан с Русия

Санкционните власти на САЩ разпитват Райфайзен за бизнес, свързан с Русия

Банката е дълбоко вкоренена в руската финансова система