Австрийската Raiffeisen Bank International коментира пред Reuters в петък, че е била помолена от санкционния орган на Съединените щати да предостави информация за своя бизнес, свързан с Русия.

Банката заяви, че е получила искането от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ през януари за "изясняване на бизнеса с плащания и свързаните с тях процеси, поддържани от RBI в светлината на последните събития, свързани с Русия и Украйна".

Банката е дълбоко вкоренена в руската финансова система и е една от единствените две чуждестранни банки в списъка на Руската централна банка с 13 "системно важни кредитни институции", което подчертава нейното значение за руската икономика, която се бори с обширните западни санкции.

Банката заяви, че сътрудничи напълно на разследването на OFAC и че разбира, че искането не е предизвикано от конкретна транзакция или бизнес. Банката коментира, че има въведени процеси, за да гарантира спазването на санкциите.

Почти година откакто Москва започна това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна, много малко европейски банки, включително Райфайзен, остават в Русия.

Raiffeisen реализира нетна печалба от приблизително 3,8 милиарда евро миналата година, до голяма степен благодарение на 2 милиарда евро плюс печалба от бизнеса си в Русия. Междувременно руски спестители са депозирали над 20 милиарда евро в банката.

Руска схема за предоставяне на ваканции за изплащане на заем на войски, воюващи в Украйна, и за банките да отпишат целия дълг, ако бъдат убити или осакатени, наскоро добави нарастващ натиск за оставащите задгранични кредитори в Русия да напуснат.