Американският президент Байдън заяви във вторник, че способността на американците да плащат за бензин не трябва да зависи от това дали един диктатор обявява война и "извършва геноцид" над половината свят, съобщи "Ройтерс".

Белият дом не коментира веднага забележките му.

Припомня се, че Байдън многократно е наричал руския президент Владимир Путин военнопрестъпник, но не е декларирал, че Русия е извършила геноцид в Украйна.

В "Туитър", Байдън обяви серия от мерки във връзка с поскъпването на горивата в САЩ.

Днес обявявам, че Агенцията за опазване на околната среда планира да позволи бензин, който използва повече етанол от домашно отглеждани култури да се продава в САЩ това лято, за да се увеличи предлагането на гориво и по-ниски цени, написа Байдън.

Нахлуването на Путин в Украйна повиши цените на газа и храните по целия свят. 70% от увеличението на цените през март е заради това. Правя всичко възможно, за да сваля цените и да се справя с повишението на цените на Путин.

САЩ очакват войната да продължи дълго

САЩ очакват войната да продължи дълго

А назначаването на руския ген. Дворников "отразява продължаване на зверствата, които видяхме"

За да помогна, разреших освобождаването на 1 милион барела на ден през следващите 6 месеца от нашия стратегически петролен резерв — и над 30 държави се съгласиха да пуснат 60 милиона допълнителни барела.

Това е най-голямото колективно количество в историята, съобщи още той.