Саудитският министър на финансите Мохамед Ал-Джадан заяви, че инвестициите на Кралството в Иран може да се осъществят бързо, особено след скорошното споразумение между двете страни, съобщава Анадолската агенция.

Миналата седмица Иран и Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят отношенията си, след като представители на двете страни се срещнаха в Китай.

"Саудитските инвестиции имат възможност в Иран", посочи Ал-Джадан по време на форума за международния финансов сектор на суверенния фонд на Саудитска Арабия. Той подчерта, че не вижда "никакви проблеми при стартирането на такива инвестиции".

След 40 г. напрежение Иран и Саудитска Арабия се прегръщат с помощта на Китай

След 40 г. напрежение Иран и Саудитска Арабия се прегръщат с помощта на Китай

За Израел това е усложнение, а Белият дом настръхва от идеята за нарастване на китайското влияние в Близкия изток

"Ние сме ангажирани с принципите на споразумението ни с Иран. Ръководството даде да се разбере, че регионът е стабилен и способен да подсигури нуждите на хората, инвестициите и просперитета", отбеляза министърът.

"Иран е наш съсед и ще остане такъв за стотици години напред. Не виждам никакви пречки за нормализиране на нашите отношения, особено в областта на инвестициите и икономическото развитие", категоричен бе той.

Откакто Съединените щати възобновиха санкциите си срещу Иран преди около седем години, Техеран претърпя спад в темпа на чуждестранните инвестиции, което се отрази негативно на производството му на петрол, природен газ и деривати.

Иран и Саудитска Арабия възобновяват дипломатически отношения

Иран и Саудитска Арабия възобновяват дипломатически отношения

Двете страни са преговаряли с дни в Пекин