Саудитска Арабия иска постепенно да увеличи добива на нефт в рамките на ОПЕК+. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви, че увеличеният добив на ОПЕК+ може да започне от второто полугодие, цитира "Комерсант".

"Увеличеният добив на нефт ще стане постепенно, за да се обезпечи отсъствието на шокове за пазара, и потенциално може да се случи през втората половина на тази година", цитира "Прайм" министъра по време на изявление пред Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

Политиката на Саудитска Арабия според посоката на износа на нефт

Политиката на Саудитска Арабия според посоката на износа на нефт

Цените на петрола ще се сринат, ако се наруши споразумението за ограничен добив

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че руските нефтени компании поддържат позицията на ОПЕК+, свързани с достигане на баланс на нефтения пазар. По думите му, обемът на увеличение на добива на нефт в рамките на ОПЕК+ се обсъжда докато още е рано. Но ако решението бъде прието, то влиза в сила през третата четвърт на годината, заяви министърът.

По-рано Reuters, позовавайки се на източник съобщи, че ОПЕК може да приеме решение за повишаване на добива на нефт. Също бе съобщено,че може да бъде изменена сделката на ОПЕК+ на фона на понижения добив от Венецуела.