В Саудитска Арабия посоката на износ на нефта предопределя политиката към съседните страни. Няма как тази страна с лека ръка да гледа какво се случва в Йемен, защото голяма част от транзита минава през Аденския залив.
Това стана ясно от думите на Васко Начев от аналитичния проект Bulgaria analytica към Център за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия влияе и в ОПЕК, и на отношенията между тях.

Саудитските военни  свалиха йеменска ракета край Рияд
Обновена

Саудитските военни свалиха йеменска ракета край Рияд

Била е насочена към международното летище...

Изстреляната от Йемен ракета към Саудитска Арабия (на 5 ноември 2011 г.) изостри тона с Иран. Това ще оказва влияние върху картела, обясни анализаторът.
Той посочи като последица негласното съглашателство за намаляване на добива на петрол и присъединяването на Русия към него. Споразумението е с цел внасяне на разум в добива, който обхвана сериозни размери.

Нарушаването на споразумението ще доведе до безконтролен достъп, което ще срине цените на петрола.

Петролът удари $64 за барел

Петролът удари $64 за барел

Черното злато поскъпва

Начев припомни думите на саудитския принц Салман, че няма да остави джудже като Йемен да определя политиката в района.

Той уточни, че догодина "Арамко" (най-голямата в света компания, която съхранява огромни петролни залежи в страната. Тя е контролирана от Саудитска Арабия - б.р.) ще увеличи с 10% капитала си, който сега възлиза на 93 млрд. долара.

По този случай шефът на френската нефтена компания "Тотал" Патрик Пуян казва, че е доста трудно да се разбере оптимист или песимист е принц Салман и го сравнява с Горбачов като начин на действие. Според Начев по този начин от "Тотал" предупреждават принца да внимава да не му се разпадне държавата.

Иракски Кюрдистан "клекна" пред Ирак, няма да се отцепва

Иракски Кюрдистан "клекна" пред Ирак, няма да се отцепва

Пледира за всеобхватен диалог между Ербил и Багдад

Референдумът в Кюрдистан е вдигнал цената на петрола брент, стана още ясно от думите на Начев. Засега цената на нефта не оказва влияние върху цената евро/долар.