Руската версия на световното издание за бизнес и финанси, издавано в Ню Йорк "Форбс" - "Forbes Россия", публикува рейтинга на милиардерите с най-много доходи за 2019 г., съобщи ТАСС.

На първо място е бизнесменът и сенатор на Дагестан Сюлейман Керимов и неговото семейство, чийто доход, по оценка на изданието, възлиза на $3,7 млрд. Източник на доходите му е нарастващата през годините стойност на акциите на най-голямата руска златодобивна компания "Полюс", която се контролира от сина на Керимов. 

На второ място е собственикът на частната инвестиционна компания "Интерроса" Владимир Потанин, чийто доход за отчетния период е станал $1,6 млрд. заради ръста на котировките на "Норильского никеля".

На трета позиция е бизнесменът Михаил Прохоров с доходи от $1,4 млрд., получени след заключителната сделка за продажбата на баскетболния клуб Brooklyn Nets и неговата домакинска многоцелева закрита зала Barclays Center в Ню Йорк.

На четвърто място е съсобственикът на "Фармстандарта" Виктор Харитонин с доходи от $1,1 млрд. Източник на доходите му е поскъпването на компанията. Нейните акции рязко поскъпнаха след обявяването на пандемията от коронавирус.

Петицата на лидерите на Руския Форбс се затваря от депутата от Държавната дума Андрей Скоч и неговото семейство, които по данни на руската версия на американското икономическо издание са заработили $1,1 млрд. Семейството на Скоча има дялове в USM Holdings (30%) и летище "Внуково" (61,5%).

В десетте най-богати руснаци за 2019 г. са и основателят на холдинга USM Алишер Усманов (+$800 млн.), собственикът на месинджъра Teleram Павел Дуров (+$700 млн.), собственикът на пакета УГМК, "Кузбассразрезугля", "Трансмашхолдинга" Искандер Махмудов (+$600 млн.), основният акционер на банка "Россия" и собственикът на пакета акции "Согаза" Юрий Ковалчук (+$500 млн) и основателя на RTP Global Леонид Богуславский (+$500 млн).

"Форбс" постави България на 46-о място сред най-добрите за бизнес страни

"Форбс" постави България на 46-о място сред най-добрите за бизнес страни

В класация сред 161 държави

Припомняме, списание Форбс е основано през 1917 г. от Б. Ч. Форбс. След смъртта му през 1954 г. и смъртта на сина му Брус през 1964 г. то се свързва с втория син Малкълм Стивънсън Форбс, известен повече като Малкълм Форбс (1917 - 1990). Днес компанията и списанието се ръководят от Малкълм Стивънсън Форбс-младши, известен повече като Стийв Форбс (р. 1948), и от неговите братя.

„Форбс”: Меркел е най-влиятелната жена, Кристалина Георгиева е на 15-ото място

„Форбс”: Меркел е най-влиятелната жена, Кристалина Георгиева е на 15-ото място

Всяка година списанието изготвя списък с най-влиятелните жени на планетата