Шест руски банки, включително Металинвестбанк, Руската международна банка, "Метрополь" и "Регнум", са станали жертви на атаки от киберпрестъпниците през март-април 2016 година, съобщи ТАСС, позовавайки се на източник, близък до следствието.

Федералната служба за безопасност (ФСБ) и Министерството на вътрешните работи са обявили 1 юни за пресичане на дейността на хакерски групи, чиито членове са похитили 1,7 млрд. рубли от сметките на руските банки, с помощта на вредоносни компютърни програми.

"Киберпрестъпниците са получили отдалечен достъп към системите на Металлинвестбанк и са превели средства към сметки, които са контролирали", заяви източникът. По думите му, само от Металинвестбанк са похитени 680 млн. Рубли.

Съобщава се, че хакерите са получили средства с помощта на вредоносна компютърна програма. С нейна помощ вредителите са похитили над 1,7 млрд. Рубли от сметките на финансовите учреждения.

Следствените действия са провеждани от сътрудници на ФСБ и от полицията при силовата поддръжка на Федералната служба на войските от националната гвардия едновременно в 15 региона на Русия. В резултат са задържани около 50 души, от тях 18 са арестувани, а трима са с мярка за неотклонение "подписка".

Възбудено е наказателно дело по обвинение за Организиране на престъпна група и участие в нея и за Мошеничество в сферата на компютърната информация.

Както съобщи в "Лаборатория Касперски" - международна компания, специализирана за разработка на системи за защита от компютърни вируси, спам, хакерска и кибер атака, дейността на престъпната групировка за пет години е крала пари от сметки на граждани на Русия и на други страни от ОНД с помощта на банков троянец Lurk, е пресечена при участие на лабораторията и на Сбербанк.