Сирия ще изнася над 700 000 тона цитрусови плодове за Русия, за да „запълни дупката”, оставена от забраната на Москва за турски земеделски продукти.

„Приготвяме 700 000 тона цитруси, предимно портокали, за да ги изпратим на руските пазари”, заявил ръководителят на сирийската индустриална камара Фарес Чехаби, цитиран от Агенция „Франс прес”.

Русия, основен съюзник на сирийския режим, забрани вноса на турски селскостопански продукти миналия месец, след като Анкара свали руски боен самолет близо до сирийско-турската граница.

Първата пратка вече е изпратена за Русия”, заявил Чехаби, без да уточнява нейния размер.

Той допълнил, че друга сирийска продукция, например текстилни продукти, също ще бъдат изпратени за Русия.

От своя страна ръководителят на индустриалната камара в Дамаск Самер Дебеш заявил пред държавната новинарска агенция САНА, че пратките представляват истинска възможност сирийската продукция да се пласира на руския пазар.  

Той посочил, че сирийски бизнесмени се подготвят за предстоящо посещение в Москва, за да проучат възможностите за сътрудничество, след като Москва наложи санкции на Анкара.

„Тези санкции създадоха важна празнина и внезапна реална възможност за сирийските продукти”, заявил Дебеш.

През сезона 2014-2015 г. Сирия е произвела около 1 050 000 тона цитрусови продукти, по данни на земеделското министерство.

Сирийските цитруси се отглеждат основно в крайбрежните провинции Латакия и Тартус, които са крепости на сирийския режим.