Цените на петрола надхвърлиха 100 долара, а акциите на борсите по света се сринаха, съобщава БГНЕС.

Това се случи, след като руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Борсите търпят срив от началото на тази седмица, след като в понеделник Москва призна за независими два отцепнически региона в Източна Украйна - Донецк и Луганск, а впоследствие изпрати и "миротворци" в тях.

Петролът поскъпна значително. Брент се движеше на нива от 100 долара за барел - стойност, невиждана от септември 2014 г. Златото и японската йена, определяни като "сигурни убежища за инвеститорите", скочиха драстично.

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Борсите в Русия се сринаха заради очакванията за нови санкции

Индексът на московската борса спадна с над 20%...

Доларът се повиши с над 6% спрямо рублата, която в последните седмици се срина заради опасенията от санкциите върху руската икономика.

На фондовите пазари Хонконг, Сидни, Мумбай и Сеул акциите паднаха с повече от 3%, а в Токио, Сингапур, Тайпе и Уелингтън спаднаха с над 2%. Големи загуби имаше и в Шанхай, Манила, Джакарта и Банкок.

Това е нова криза на фона на борбата на световните правителства да овладеят голямата инфлация, подхранвана от търсенето след отпадането на ограниченията, въведени заради COVID пандемията.

Руска инвазия ще вдигне цената на суровия петрол

Руска инвазия ще вдигне цената на суровия петрол

Повече от 50% от парите на Русия идват от износ на суровини