За никаква финансова криза не може да става дума на този етап. Това заяви пред Нова бившият финансов министър проф. Христина Вучева във връзка със срива на курса на лирата и появилите се страхове от нова световна финансова криза.

"Очакванията са, че няма да последват сътресения за европейските банки. За нас е изключено да очакваме отрицателни последици. Не е отминала опасността за самата Турция", обясни експертът.

Пазарите в Европа и Азия на „червено” заради турската лира

Пазарите в Европа и Азия на „червено” заради турската лира

Турската лира възстанови малко от изгубената си през последните дни стойност

По думите на Вучева би било опасно, ако сривът на лирата се задълбочи и това се отрази в дълбока инфлация. Това би довело до безработица и спадане на доходите.

Вучева обаче е на мнение, че южната ни съседка няма да позволи това и до там няма да се стигне.

Темата коментира и директорът на Европейския съвет за външна политика в София Весела Чернева. Според нея Турция скоро ще смени тона в добрия смисъл.

урция ще бъде по-склонна на договорки с Европа, защото Турция наистина има нужда от средства... На Ердоган ще му трябват много пари, за да стабилизира банките", допълни тя.

Двете събеседнички подкрепиха тезите си с пример - освобождаването на гръцките военнопленници от затвора в Турция.

Турската лира се обезцени с повече от 30% за три дни

Турската лира се обезцени с повече от 30% за три дни

Митата въведени от Доналд Тръмп имат унищожителен ефект върху турската лира

Друго мнение изказа финансовият анализатор Димитър Чобанов. Според него заради спада на лирата българският износ за Турция спада, докато вносът на турски стоки у нас се увеличава.

По думите му за първите четири месеца на годината България вече е с дефицит в износа си към Турция, а страната е четвъртата най-важна държава за износ, както и първата извън ЕС.

Това обаче било изгодно за българския потребител - живеещите близо до границата могли да пазаруват по-изгодно в южната ни съседка.

Добър ден за турската лира на пазарите

Добър ден за турската лира на пазарите

Турската валута падна под психологически важната граница от 6 лири