Служителите по сигурността на някои от най-големите летища в Германия, включително глобалния център Франкфурт, напуснаха работа в четвъртък, което доведе до отмяна на полети, предава Ройтерс.

24-часовата стачка, свикана от синдиката Verdi, е последната от поредица индустриални протести, които парализираха транспортния сектор на страната през последните седмици.

Почти 200 000 пътници ще бъдат засегнати от над 1100 отменени или закъсняващи полети, изчисли германската асоциация на летищата ADV в сряда, тъй като някои от най-големите летища в Германия, включително Франкфурт, Берлин, Хамбург и Щутгарт, заявиха, че няма да има заминавания за пътници.

"В Германия виждаме съобщения за стачки почти всеки ден в ущърб на мобилността и икономиката. Това трябва да бъде спряно", каза генералният мениджър на асоциацията Ралф Бейзел.

"Безопасността във въздушния трафик не е безвъзмездна", каза в изявление водещият преговарящ на Верди Волфганг Пипер.

Към момента няма съобщения за отменени полети до и от София, но пътниците, пътуващи за Германия, следва да следят ситуацията и да се информират от авиокомпаниите или от летищните власти.

Синдикатът настоява за увеличение на заплащането с 2,80 евро на час и по-щедро заплащане за извънреден труд за 12 месеца от името на 25 000 работници в сектора, се казва в съобщението.

Миналата седмица германските машинисти организираха най-дългата железопътна стачка досега след едноседмичен общонационален протест на германски фермери, които блокираха пътищата в страната.

В петък се очаква стачните действия да спрат обществения транспорт във всички федерални провинциии с изключение на Бавария.

ОИСР: Въпреки дискриминацията чуждестранните работници продължават да избират Германия

ОИСР: Въпреки дискриминацията чуждестранните работници продължават да избират Германия

Чужденците съобщават за дискриминация в ежедневния живот