По-голямата част от полетите на германските регионални летища Дюселдорф и Кьолн-Бон бяха отменени поради 24-часова стачка на профсъюза Verdi в понеделник, съобщиха от летищата, цитирани от Ройтерс.

Летището в Дюселдорф съобщи в понеделник, че ще се изпълнят само 89 полета от планираните 330, докато 29 са били пренасочени към други летища, а седем са пренасрочени за следващия ден.

От обичайните 136 ежедневни пътнически полета за понеделник, планирани за летището в Кьолн-Бон, само два се очаква да се изпълнят.

Днес няма полети от София към тези две летища по разписание, така че не са засегнати български пътници.

Това е последната от поредица от стачки и протести, които засегнаха големи европейски икономики, включително Франция, Великобритания и Испания, тъй като по-високите цени на храните и енергията събориха доходите и жизнения стандарт след пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Стачка блокира Великобритания

Стачка блокира Великобритания

Протестират служители от държавния сектор

"Ако работодателите продължат да се съпротивляват и не ни представят решения, тогава реакцията на служителите тук е ясна", каза говорител на Verdi на летището в Кьолн-Бон.

Verdi обяви стачката в петък, след като от синдиката заявиха, че усилията за колективно договаряне на служителите в обществените услуги и служителите по сигурността на въздухоплаването не са достигнали до споразумение.

Летищата, които обслужват много авиокомпании, включително "Луфтханза", "Турски авиолинии" и много други останаха до голяма степен празни, тъй като пътниците бяха информирани за стачката навреме, за да променят плановете си.

Профсъюзът спря въздушния трафик по-рано този месец с еднодневни стачки на седем големи летища, включително центровете във Франкфурт и Мюнхен, които засегнаха близо 300 000 пътници.

"Луфтханза" отменя всички полети от и за България за днес

"Луфтханза" отменя всички полети от и за България за днес

Заради стачка на германски профсъюз

Градовете в западната провинция Северен Рейн Вестфалия - Кьолн, Леверкузен и Бон, също бяха засегнати от стачките на служителите в обществените услуги в понеделник.

Засега според Verdi "споразумение в преговорите от името на повече от 2,5 милиона служители на федералното правителство и местните власти е далеч".

Verdi и Германската асоциация на държавните служители настояват за 10,5% увеличение на заплатите за държавните служители или поне 500 евро повече на месец.

Трета вълна от стачки отново парализира Франция

Трета вълна от стачки отново парализира Франция

И двете срани не са склонни на отстъпки