Протести срещу режима на строги икономии избухнаха в цяла Европа, предаде АП. Гръцките доктори и железничари напуснаха работа, испанските работници блокираха влакове и автобуси, а един човек даже блокира ирландски парламент с бетоновоз, в знак на протест срещу огромната помощ отпусната от правителството на банките.

Десетки хиляди демонстранти са по улиците на Брюксел на път към сградите на Европейския съюз. Стачкуващите са облечени с якета в цветовете на профсъюзите - червено, зелено и синьо. С протеста си те показват подкрепа към испанските си колеги, които обявиха национална стачка за пръв път от осем години.

Стачки и протести избухнаха в сряда в Гърция, Португалия, Ирландия, Словения и Литва. Всички са срещу ограниченията в бюджетите, повишаването на данъците и намаляването на парите за пенсии - мерки, с които европейските правителства опитват да контролират дълговете си.

Протестното шествие в Брюксел се проведе в момент когато Европейската комисия наложи нови наказания на членки на съюза с висок дефицит, получен от финансирането на социални програми във време на висока безработица. Предложението за мярката е на Германия и срещна сериозната съпротива на Франция.

„Сега е странно време за ЕК да наказва", заяви пред АП генералният секретар на Търговската конфедерация на ЕС Джон Монкс. Според него това не само няма да подобри положението, но даже е възможно и да го влоши.

Профсъюзите изразиха опасения, че работниците ще станат най-големите жертви на икономическата криза, започната от банкерите и търговците, много от които сега се ползват от държавната помощ.

Няколко правителства, които и преди това са били с опасно висок външен дълг, се оказаха на ръба на финансов колапс, поради което се наложи да намаляват заплати, пенсии и работни места. В резултат на това десетки хиляди излязоха на протест.

„Има огромна опасност работниците да се наложи да плащат цената на безразсъдните спекулации на финансовите пазари", заяви Джон Монкс. Той е на мнение, че трябва тези задължения да бъдат разсрочени, за да не бъдат тежък товар за Европа през следващите години и да не потопят Стария континент в рецесията.

В Испания социалистическото правителство на Хосе Луиз Родригез Сапатеро е под сериозен натиск заради непопулярните мерки, които то предприе, за да не последва четвъртата най-голяма икономика на Европа съдбата на Гърция. Въпреки постигнатите резултати в това направление, безработицата е цели 20 процента, а бизнесът е на ръба на оцеляването.

Стачката в страната е първа с подобен мащаб от 2002г. и показва охладняването на някога добрите отношения между профсъюзите и социалистите. Протестиращите не дават на камионите със стоки да влязат в пазарите в Мадрид и Барселона, стотици полети са отменени.

Гърция, която беше спасена от банкрут от 15 други държави, също се наложи да отреже много от социалните придобивки на работниците, което доведе до стачна вълна.

Шофьорите на автобуси и тролейбуси спряха работа за няколко часа, докато метрото и трамваите в Атина спряха напълно. Железничарите също не работят, а докторите в държавните болници са в 24-часова стачка.

Вече две седмици текат протестите на гръцките шофьори на камиони. В резултат на тях доставките на стоки са силно нарушени. Собственици на магазини се оплакват от недостиг, докато производителите не могат да доставят продукцията си.

Гръцкото правителство въведе драконовски мерки за икономии - пенсиите и заплатите на държавните служители паднаха за сметка на данъците. Още няколко страни от ЕС обмислят подобни мерки.

В Дъблин шофьор на бетоновоз блокира портала на парламента в знак на протест срещу големите държавни помощи за банките. Возилото беше украсено с надписи „Токсична банка" и „Всички политици трябва да бъдат изхвърлени". Полицията арестува 41-годишният гражданин.

Англо-Ирландската банка, която беше национализирана през миналата година, дължи 72 млд. евро. Тази сума трябва да бъде платена от ирландските данъкоплатци, при това във време на висока безработица, високи данъци и съкращения в бюджетната сфера.

Също в сряда 400 човека проведоха нелегална демонстрация във Вилнюс, за да поискат смекчаване на тежките антикризисни мерки на правителството, сред които и намаляване на заплатите.

В Словения хиляди държавни служители продължиха стачката си и в сряда срещу плановете на правителството да замрази заплатите им за следващите две години или до момента, когато икономиката отново започне да отбелязва 3% растеж.

Профсъюзите в Португалия също очакват около 30 хиляди души да се включат в протестите.