Поскъпването на повечето хранителни стоки през миналата година, вследствие на прекъсването на доставките, причинено от руската инвазия в Украйна, породи опасения за недостиг и изпрати индекса на средните цени на Световната организация по прехраната (ФАО) към ООН до най-високото ниво в историята, съобщава "Ройтерс".

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява международните цени на най-търгуваните хранителни стоки в световен мащаб, достигна средно 143,7 пункта през 2022 г. Тази стойност е с 14,3% повече от 2021 г. и най-високата от началото на статистиката през 1990 г.

Индексът вече беше нараснал с 28% през 2021 г. спрямо предходната година, тъй като световната икономика се възстановяваше от въздействието на пандемията.

Световният индекс на цените на храните пада за пети месец през август

Световният индекс на цените на храните пада за пети месец през август

Това се дължи на възобновения износ от Украйна и добрата реколта в Северна Америка и Русия

Цените на храните скочиха след инвазията на Русия в Украйна през февруари миналата година поради опасения от прекъсване на търговията в Черно море. Оттогава имаше известен спад на цените, отчасти поради подкрепяния от ООН канал за износ на зърно от Украйна и перспективата за подобряване на доставките в страните производителки.

През декември бенчмарк индексът падна за девети пореден месец до 132,4 пункта, в сравнение с отчетените 135,00 пункта за ноември, които първоначално бяха изчислени на 135,7 пункта.

По-спокойните цени на хранителните стоки са добре дошли след две много нестабилни години, заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро.

ООН: Повече от 60 страни се затрудняват да си доставят храна

ООН: Повече от 60 страни се затрудняват да си доставят храна

Няма гаранции, че тези страни ще имат предимство за възобновените доставки от Украйна

Спадът на индекса през декември се дължи на понижението на международните цени на растителните масла, както и на известно поевтиняване на зърнените храни и месото, което обаче е смекчено от лекото покачване на цените на захарта и млечните продукти, посочва ФАО.

През цялата 2022 г. четири от петте хранителни подиндекса на агецията - зърнени храни, месо, млечни продукти и растителни масла - достигнаха рекордни стойности, докато петият - захарта, се задържа 10-годишен връх.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се повиши със 17,9% през 2022 г. поради поредица от фактори, сред които значителни смущения на пазара, по-високи разходи за енергия и вложени ресурси, неблагоприятно време и продължаващо силно глобално търсене на храни, отбелязва агенцията на ООН.

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

Над 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живеят в условия на глад