Свиването на пазарите за втечнен природен газ (ВПГ) в световен мащаб и намаляването на доставките на големите производители на петрол, поставиха света в "първата наистина глобална енергийна криза", каза ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.

Нарастващият внос на втечнен природен газ в Европа на фона на кризата в Украйна и потенциалното възстановяване на търсенето в Китай за горивото ще затегнат пазара, тъй като само 20 милиарда кубически метра нов капацитет за втечнен природен газ ще излязат на пазара през следващата година, каза Бирол по време на срещата в Сингапур в рамките на Международната седмица на енергията.

В същото време неотдавнашното решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да намалят добива с 2 милиона барела на ден (bpd) е "рисковано" решение, тъй като МАЕ вижда нарастване на глобалното търсене на петрол с близо 2 милиона барела на ден тази година, каза Бирол.

"(Това е) особено рисковано, тъй като няколко икономики по света са на ръба на рецесия, ако говорим за глобална рецесия... Оценявам това решение (за намаляване на добива) за наистина жалко", каза той.

САЩ се заканиха да преосмислят отношенията си със Саудитска Арабия

САЩ се заканиха да преосмислят отношенията си със Саудитска Арабия

След решението на ОПЕК+ за намаляване на добива на петрол

Но Бирол също каза, че настоящата енергийна криза може да бъде повратна точка в историята на енергетиката за ускоряване инвестициите в чистите енергийни източници и за формиране на устойчива и сигурна енергийна система.

"Енергийната сигурност е двигател номер едно (на енергийния преход)", каза Бирол, тъй като страните виждат енергийните технологии и възобновяемите източници като решение.